Гладуване от време на време: Как да отслабнете с „осемчасова” диета?

диета гладуване

Ако изберете периодичното гладуване, ще успеете не само да отслабнете, но и да подобрите метаболитното си здраве, да се защитите от болести и да живеете по-дълго. При тази диета не е важно какво ядете, а дали ограничавате времето за хранене.

Вероятно самата идея да гладувате за определени часове ви звучи стряскаща? Всъщност не е толкова трудно, а с времето дори няма да ви прави впечатление. Знаем, че е по-лесно да започнете с определен хранителен режим, отколкото да се подложите на глад в продължение на часове. И все пак, усилията ще си струват!

Начало

Имайте предвид че промяната в храненето може да бъде опасна за хората с ниска кръвна захар.

Първата ви стъпка е да проучите добре възможностите на тази диета. Решете дали искате да опитате 16 часа гладуване и осем хранения, които са разпределени от 12 на обяд до 20 часа вечерта. Разбира се, вие можете да направите най-удобния график за вас.

Бъдете наясно, че гладуването от време на време може да ви причини дискомфорт в началото. Освен че може да чувате звуците на стомаха, може и да чувствате умора. Така ще се чувствате, докато се приспособите към новата рутина. После ще стане по-лесно!

Поставете си реалистични цели

В самото начало направете графика си по-реалистичен, за да се мотивирате допълнително. Изграждайте издръжливост всеки ден и намалявайте часовете, в които се храните. Почувствате ли се готови, можете спокойно да си поставите по-сериозни цели.

По време на периода на хранене, яжте съзнателно и често

Препоръчително е да ядете на всеки два до три часа, така че в рамките на осем да получите достатъчно калории. Това е важно, за да не поставите в риск здравето си.

Не се „награждавайте” за гладуването

Това че сте издържали осем часа, без да се храните, не е повод да компенсирате с нездравословни храни. Съсредоточете се върху протеините, плодовете и зеленчуците в диетата си. Предварително помислете какво ще бъде менюто си, така че да имате всичко необходимо под ръка.

Добавете няколко лъжици здравословни мазнини към вечерята си

Това е важно, за да си осигурите стабилна кръвна захар по време на нощната си почивка. Освен това не всички мазнини са „врагове”. Някои от тях като кокосово или тиквено масло, зехтин могат да ви бъдат полезни. Ако ги ограничите силно, ще навредите не само на здравето, но и на красотата си.

Вижте също: Как да се отървете от мазнините в корема

Има ли някакви недостатъци това гладуване?

Този тип диета не се препоръчва на хората с предишна анамнеза за хранителни разстройства. Бъдете внимателни и ако по принцип страдате от безсъние. Гладуването може да увеличи раздразнителността и тревожността.

Някои храни по-добри ли са от други?

Вече казахме, че е важно да се храните пълноценно. Уточнихме и че е важно това да ви носи достатъчно калории. Фокусирайте се върху качеството на храните. Не се лишавайте от основните хранителни групи. Те ще поддържат кръвната ви захар.

Какъв вид периодично гладуване е най-подходящо за отслабване?

Въпреки че моделът 16/8 е най-популярен, има и други варианти. Трябва да намерите опцията, с която се чувствате най-добре.