Жената и храненето по време на празниците

преяждане на празници

Когато настъпи зимата, ние определено не сме много щастливи от това, че времето застудява доста, а денят става по-къс.

Тогава си стоим повече време в къщи, движим се по-малко и похапваме повечко от необходимото. А да не говорим, че декември месец се зареждат и едни празници и именни дни. Всички те са пълни с хубаво хапване, вкусни кулинарни рецепти, приятна семейна и приятелска компания. Към края на януари месец обаче, започваме да се чудим от къде сме качили няколко килограма отгоре.

А решението на проблема с излишните килограми не е чак толкова сложно – важното е хем, че можем да спазваме традициите. Защото те изискват да се приготвят повече постни ястия за празниците, и в същото време да не се опитваме да ги следваме максимално крайно и да избягваме по-голямото количество мазнини.

 

Специално за празниците около Коледа може да отделите малко време и да подготвите едно празнично и здравословно меню.

Има толкова много кулинарни рецепти, които могат да бъдат хем ефектни, и в същото време достатъчно засищащи. За предястия може да използвате салати от риба и морски дарове, а като дресинг да използвате кисело мляко и лимонов оцет, вместо някой от майонезените сосове. За десерт нека да има приятни коледни сладки, по възможност не с бяло брашно, както и сушени, и пресни плодове.

Ако толкова не можете без месо, може да изберете по-постно, да махнете и кожата, ако има такава, и да го сготвите с максимално малко мазнина, за разлика от традиционните български рецепти, потопени в много олио и мас. За гарнитура може да добавите зеленчуци на скара или приготвени на пара. Може пък да изпробвате някоя нова, не толкова позната на вас рецепта, при това и от чужда кухня, в която гарнитурата да включва и плодове. Може да останете приятно изненадани какви съчетания на вкусове има, които на пръв поглед е възможно да ви изглеждат дори абсурдни.

 

И колкото до десертите, макар тук традицията да повелява да има няколко вида коледни сладки, тиквеник, баклава, може да се досетите, че това доста натоварва стомаха. Да не говорим, ако обичаме сладки неща. Така че нека не наблягаме толкова на тези макар вкусни рецепти, и малко да ги поограничим. В замяна повече да консумирате плодове. А свежи плодове има достатъчно. Банани, мандарини, ябълки, киви, портокали, към които може да прибавите и малко домашен мед. Ако пък чак толкова искате да си похапнете и нещо изкушаващо сладичко, вземете всички тези плодове и си направете шоколадово фондю. Или пък може да ги използвате максимално добре и в една хубава коледна плодова торта.