5 стъпки към здрав ум – Лесни за прилагане от всеки

жената

Колко често жената се намира в ситуация, в която иска да се скрие от проблемите си?

Може би се страхувате да отговорите на собствените си въпроси или на тези, които идват от хората около вас. Може би неуспешно търсите нова работа и вместо да се изправите срещу премеждията, бягате от тях.

Пазаруване, купони, харчене на пари, с които не разполагате, завиждате на чуждото щастие, хапвате повече от необходимото са всекидневни проблеми за жената. Всичко това са начини, с които се опитвате да се справите със стреса и проблемите, които имате, и да се почувствате по-добре. Тези неща обаче помагат само за кратък период. Как да разберем дали тези ситуации са просто краткосрочни или се коренят някъде по-дълбоко и трябва да намерите друг начин да се справите с тях?

Хроничното състояние на бягане от собствените проблеми е нарастващ с огромна сила проблем през 21 век за всеки, дори за жената.

Заобиколени сме от технологии и интернет и имаме все по-малко време да работим с ума и духа. Това да прекарваме време сами със себе си ни плаши, особено жената. Губим умението да размишляваме върху нещата, които ни заобикалят и се будим с негативни мисли. Ако сте изпадали в подобна ситуация, е време да направите стъпка назад и да се опитате да намерите корена на проблема.

Ето няколко съвета, на които да заложите, при подобни проблеми:

Изяснете за себе си какво се случва около вас.

Изяснете за себе си защо имате трудности с определен проблем и не можете да стигнете до решение.

Намерете начин да се справите с подобни проблеми в бъдеще.

Тези насоки са част от „Намиране на първопричините“, метод, който се използва в професионалните среди между големи фирми. Освен това този метод се е показал и много успешен при индивидуални личности (дори жената), тъй като дава възможност да се справите с проблем чрез намиране причините за възникването му и да се справите с него.

Как да анализирате първопричините?

 1. Определете проблема.
  Какво затруднява жената? Как разбирате, че сте затруднени? Какви симптоми имате?
  Не се страхувайте да помолите за помощ близките си. Най-честите симптоми са прекомерната употреба на алкохол или преяждането.
 2. Оценете проблема.
  От колко време сте наясно със съществуването на проблема? Влияе ли по някакъв начин на това, което се случва около вас?
  Бъдете честни със себе си и не се страхувайте от истината. Отново разчитайте на близките ви хора, които ще могат да ви окажат съдействие и упора.
 3. Идентифицирайте определени усложнения.

  Знаете ли какво причиняват проблемите ви и на жената? Чувствате ли се сякаш има много фактори, с които трябва да се справите, които са част от главния проблем?
  Например: преяждане, завист, чувство на неувереност.

 4. Установете корена на проблема.
  Каква е истинската причина за вашия проблем?
  Например, ако изпитвате завист, проблемът може да се корени в липсата на самочувствие .
 5. Намерете решение и го приложете.
  Как можете да предотвратите повторна поява на същия проблем? Как ще приложите решението на практика?
  Ако например проблемът ви се корени в ниско самочувствие заради няколко качени килограма (това е много често срещано при жената), това ви води до преяждане. Ако започнете да следите храната си, тялото ви ще се чувства по-добре и това ще се покаже и отвън, което пък ще повиши самочувствието ви.
  Отделяйте време за себе си всеки ден и попитайте близък дали иска да се включи във вашето решение за по-здравословно хранене. Така ще получавате мотивацията, от която имате нужда.

Този пример показва как този метод може да ви бъде полезен, но знайте, че може да приложите „Намиране на първопричините“ към всеки проблем, който срещате.

Освен, че ще ви помогне да разрешите трудностите, ще ви помогне да опознаете себе си по-добре и да бъдете по-балансирани.

За авторът:

Катерина Николова, мениджър комуникации в компания за мъжки аксесоари.