За добър нощен сън, или как да изберем спално бельо

жена в леглото

Как жената избира спално бельо

Под завивките прекарваме над 1/3 от живота си и затова избора на подходящо спално бельо е много важен. Спалното бельо, освен, че допринася за добрия сън на човек, то е и значима част от обзавеждането на всяка спалня.

Обаче, избора на подходящи спални комплекти е истинско предизвикателство за жената. Производителите предлагат разнообразие от видове продукти, които се различават по материал, размер, тегло и цена. Кои от тях, гарантират пълноценна нощна почивка, рационална и правилна покупка?

спално бельо

Спалното бельо, изработено от качествени материали, висок брой нишки, начин на изтъкаване, начин на пране.

Това са основните критерии, по които се препоръчва жената да гледа в магазина.

Стандартният комплект спално бельо включва горен/плик и долен чаршаф с две калъфки. От особено значение при покупката му, е да се избере комплект с размери с поне 20 cm по-големи от дължината и ширината на матрака, защото макар и съществуващите стандарти за размери, не винаги производителите се съобразяват с тях.

Цветовете на спалното бельо имат различно влияние на настроението и усещанията на човек, както и за правилното им съчетание с обзавеждането на спалнята. Те естествено най-често биват избирани от жената. При това, следва да избираме такива продукти, които са оцветени чрез технологията на реактивно боядисване, което предотвратява бързото избелване на комплекта.

 

спално бельо

На текстилният пазар се предлага голямо разнообразие от продукти, произведени от различни естествени, изкуствени и смесени материи. При избора на материя, голямо влияние имат индивидуалните потребности на жената (понякога и на мъжа), тъй като всеки вид материя има своите плюсове и минуси. Най-качествени са памучните материи с висока плътност и 100% съдържание на памук.

Колкото е по-висок броят нишки на квадратен сантиметър, толкова по-качествена, приятна на допир и луксозна е визията на спалното бельо. Основните начини на изтъкаване на плата, предлагано на нашия пазар са: перкал, ранфорс и сатен.
Вижте също – Кошът за пране – допълнителни ползи

Чаршафите могат да бъдат с ластик и без ластик. Най-практичния избор на чаршаф е този с ластик, който предпазва от некомфортното събиране по време на съня.

При избора на възглавница, следва да се ръководим от нейното удобство. За жената има богат избор – обикновени възглавници, възглавници  от силиконов или гъши пух, както и да подобрим стойката и комфорта си с ортопедична възглавница.

Друга, основна част от спалният комплект е завивката.

Тук по-подходящия вариант е олекотена завивка с памук, пред микрофибър.

жената

Най-общо казано, даден комплект обикновено ни привлича, заради красивите щампи и десен, но пренасяйки се в страната на сънищата, нещата стават различни… Затваряйки очи, единственото, което продължава да влияе на сетивата ни е материята. Именно материята е главния фактор и  неподходящия избор на тъкан може да предизвика редица неприятни последствия, като: потене на тялото, дразнене или алергични реакции.