Какъв влагоабсорбатор е подходящ за дома?

влагоабсорбатор

Малко хора се замислят какъв негативен ефект върху здравето и като цяло върху обзавеждането на дома може да предизвика повишената влажност в помещенията. Не само, че влагата допринася за развитието на гъбички, плесени и други вредни микроорганизми, причиняващи болести, но и сериозно уврежда интериора на жилището. Това е така, защото масово съвременните довършителни материали не са предназначени за употреба във влажна среда. Същото се отнася и до мебелите, които са изработени от дървесина, а всички знаем, че тя се поврежда силно при наличие на влага. Ето защо, използването на влагоабсорбатор или влагоуловител е силно препоръчително.

И когато вече сте решили да защитите здравето и дома си с такова устройство, веднага изниква следващия въпрос – какъв влагоуловител да избера?

В момента на пазара съществуват два основни вида влагоабсорбатори, като работата им се основава на два различни принципа.

Единият вид влагоуловител е с по-висока ефективност и се използва в промишлеността, а вторият е подходящ за употреба в домашни условия. По принцип за една стая с площ до 20 квадратни метра, вторият тип влагоабсорбатор е напълно достатъчен. Но нека разгледаме по-подробно нещата.

Електрически абсорбатор на влага

Донякъде работата на електрическия абсорбатор може да се сравни с тази, на хладилника – той също разполага с изпарител, компресор и дори горещ топлообменник. Разликата е, че на хладилника му е необходим изпарител, за да се отнеме топлината от продуктите, а на абсорбатора – да премахне влагата. А след като това се случи, така наречения конденз /втечнената събрана влага/ се влива върху специален контейнер, за да може да бъде изхвърлен. След преминаване през кондензатора (изпарителя) въздухът, изпомпван от вентилатор, навлиза в горещия топлообменник, който отново го загрява до стайна температура и след като вече въздухът е напълно изчистен от излишната влага, той отново се връща в помещението. Като цяло, използвайки тази технология, излишната влага може да бъде напълно отстранена.

Абсорбатор на влага, работещ с таблетки

Друга една версия на домашния абсорбатор на влага е така наречения абсорбиращ влагоуловител. Той е много подходящ за поддържането на оптималната влажност на въздуха в апартаменти. Работи със специални таблетки, които образно казано „арестуват“ влагата и не й позволяват да излезе извън уреда. След това излишните пари се превръщат във вода, която се оттича в малък контейнер. За вас остава задължението периодично да го изпразвате. Резултатите са много добри – обикновено с едно зареждане на устройството (поставянето на една таблетка) е достатъчно за двумесечно или тримесечно обезвлажняване на въздуха в помещение с площ до 20 квадратни метра.