Как да намерим добра детегледачка

детегледачка софия

Къде да търсим детегледачки?

Детегледачка – това най-често е жена с опит и подход към децата. Тези бавачки, имат педагогическо или медицинско образование, а понякога и стаж, равен на един живот. Те често се поръчват от агенция за детегледачки, но понякога са и на свободна практика.

Детегледачката трябва да бъде търсена, сред познати. Такива най-често са близки, роднини, приятели, колеги. Приемането на човек по препоръка на хора, които познавате, е някаква гаранция за сигурността на децата ви. Ако, сред вашето обкръжение няма подходяща бавачка, потърсете в детегледачки София.

Какво да търсим в избора на детегледачки?

Бавачката трябва: да обича децата. На този човек може да се вярва, този човек може да защитава децата; да се справи с лошото поведение на детето; да не се изгуби в критична ситуация и да е готов да действа, когато се налага оказване на първа помощ. Жената за почасово гледане на деца трябва да може да поеме отговорност за друго лице.

Когато общувате с потенциалната бавачка на вашите деца (включително по телефона), трябва да:

  • Разкажете колко деца имате;
  • На каква възраст са те;
  • Да уточните в коя област на София живеете;
  • Откъде трябва да се вземат вашите деца (училища, класове);
  • Да споменете, какви домашни любимци имате.

Уточнете ясно какви ще са задълженията на бавачката, колко часа на ден (или колко дни в седмицата) ще ви е нужна, колко време (в месеца). Уточнете и колко сте готови да платите. Когато обсъждате въпроса за финансовото възнаграждение, разберете, колко очаква да получи детегледачката. Попитайте я, колко е било заплащано й до сега за такава дейност.

Повдигнете въпроса за готовността й, понякога да работи извънредно. Споменете и, колко сте готови да платите за това. Има значение, дали наемате за почасово гледане на деца или целодневно гледане на деца.

Открийте за децата, на каква възраст се е грижила досега. Попитайте я и дали е имала опит да общува с децата точно на вашата възраст.

За да изпробвате реакцията на бавачката и нейната способност да се справят в дадена ситуация, помолете я да отговори на следните въпроси:

„Какво ще правите, ако детето откаже да спи, да яде, да си направи домашна работа? Как може да успокоите плачещото дете?“.

Попитайте за препоръчителни писма или поискайте списък на семействата, които биха могли да дадат препоръка за нея.

Попитайте за образованието на бавачка, предишен трудов опит, интереси.

Няколко съвета, как да изберете правилната детегледачка:

Необходимо е да се вземе предвид темпераментът на вашите деца, техните нужди и способността на бавачката да ги задоволи.

Броят на деца, тяхната възраст ще определи дали е достатъчна една детегледачка.

Не забравяйте да попитате, какъв вид обучение има. Дали е на медицинската сестра и ако да, когато е необходимо, дали ще може, да предостави първа помощ. Запозната ли е с някои техниките за безопасност.

Опитайте се да изградите връзка с бавачка, преди да започне да се грижи за децата ви.

Наблюдавайте как детето ви реагира към подбора на детегледачки, дошли на интервю. Вижте и каква е връзката им.

Периодично и тихо поглеждайте в стаята и проверявайте ситуацията, когато вече сте я наели и присъствате в дома.

Опитайте се да говорите ежедневно и търсете детегледачки София.