Как да сменим двигателното масло сами

кола

Редовната смяна на двигателното масло и масления филтър на колата са едни от най-важните неща за удължаване на живота на двигателя. С течение на времето маслото потъмнява и губи свойствата си, а филтърът се запушва от замърсители.

В зависимост от вашите шофьорски навици, трябва да сменяте моторното масло на 10 000 км или веднъж годишно. И макар някои специалисти да препоръчват иновативните масла, които могат да се сменят на повече километри, колкото по-рано го направите, толкова по-добре за автомобила ви.

Има редица предимства на това да смените двигателното масло сами. От една страна, спестявате пари, от друга – знаете точно какво масло сте сложили и можете да ползвате автомобила си веднага. Разбира се, налага се да отделите малко време за това, но няма да ви се наложи да оставяте колата си в някой сервиз.

И така, как да сменим двигателното масло сами:

1. Намерете канал

Първата стъпка е да решите дали ще използвате канал. С него ще ви бъде по-лесно да извършите процедурата, отколкото да използвате крик или стоманени рампи. Освен това, ще ви по-лесно да източите старото масло. Изчакайте да се охлади маслото и пригответе съд, в който да го съберете. Отвийте пробката на картера и оставете маслото да изтече напълно. Докато чакате да изтече маслото, можете да смените масления филтър. След като изтече старото масло, завийте пробката.

Не забравяйте да сложите новия о-пръстен. Трябва да го намажете с тънък слой от новото масло, за да го подготвите за новия филтър. Това ще смаже уплътнението и ще ви гарантира, че ще свалите по-лесно масления филтър следващия път. Можете също така да налеете 20-30 капки във филтъра, преди да го сложите. Това ще намали времето, необходимо на автомобила ви, да възстанови правилното налягане на маслото.

2. Наливане на новото масло

При избора на моторно масло, имайте предвид годините на колата си и вида гориво. При новите коли в инструкцията за употреба има препоръки относно спецификацията на маслото. Препоръчва се употребата на синтетично масло, а при по-старите коли обикновено се използва полусинтетично.

От значение е и видът на горивото. Така например, дизеловите двигатели работят най-добре със синтетично масло. За по-старите бензинови двигатели се препоръчва полусинтетика.

За да смените новото масло, отвийте капачката на двигателя. Можете да използвате фуния за по-лесно наливане, като внимавате да не налеете повече. За двигателя е вредно както недостатъчното количество масло, така и повече от необходимото. Поставянето на по-голямо количество масло може да причини някои вътрешни повреди като щети по лагерите на разпределителния вал или свещите.

Можете да проверите нивото на маслото с щеката. Ако количеството е достатъчно, завийте капачката на двигателя и запалете колата, докато не угасне контролната лампа за маслото на таблото. Това се прави с цел да се напои филтъра. След това пак проверете нивото на маслото с щеката и ако е нужно, долейте още.

Ако забележите теч на масло, изключете двигателя и го оставете да се охлади за около 10 минути. След това затегнете добре капачката на двигателя, тъй като най-вероятно не сте го направили добре първия път.

3. Смяна на въздушния филтър и филтъра на купето

Препоръчително е когато смените маслото, да смените и въздушния филтър и филтъра на купето.

Когато наемате кола под наем за по-продължителен период, е препоръчително да проверите основните неща, сякаш това е вашият личен автомобил. Проверете за изтичане на масло или течности, състоянието на гумите, а също така и дали светлините и климатикът работят. Разбира се, не е ваше задължение да следите за вътрешни повреди, тъй като агенциите за коли под наем отговарят за поддръжката на предлаганите автомобили.