Кога лечението с детокс има смисъл

детокс

Изгорели газове, замърсен въздух, прах, мухъл, химикали в дрехите, храни и козметични продукти с консерванти и парабени, токсични препарати, плодове и зеленчуци с нитрати, алкохол, цигари – всичко това непрекъснато атакува нашия организъм и го пълни с отрови. Последиците от това са пагубни не само за външния ни вид, но и за здравето. Понякога организмът ни дава сигнали, че се нуждае от пълно прочистване, но ние не ги забелязваме. Разбира се, детоксикацията е отлична превенция за здраве и дълголетие, но има и редица състояния, на които трябва да се реагира незабавно.

При кои състояния лечението с детокс има смисъл

Хроничната умора, изтощението без физическо натоварване, липсата на концентрация, сънливостта са все състояния, които свързваме с пролетната умора. Те обаче може и да се дължат на натрупани токсини в организма. Стомашните проблеми и неразположения често говорят за нарушена функция на червата. Не по-малко неприятни са кожните проблеми като акне и черни точки, прекалено омазняване или дехидратиране. Често забравяме, че кожата също отделя отпадни продукти и лошият й външен вид е индикатор за насищане на тялото с отрови. Ще се изненадате да узнаете, че главоболието също може да се дължи на този факт. А също така и депресията, и крайните състония като гняв, раздразнение и агресия. Ревматизмът и ставните оплаквания могат успешно да се повлияят от лечебната детоксикация.

Как да си помогнем сами

Храната е отлична възможност да прочистите тялото и да се освободите от опасните токсини. Диетата за детоксикация включва: сурови зеленчуци, плодове с по-високо съдържание на витамин С, бобови растения, ленено, конопено и орехово масло, пълнозърнесто брашно. По време на очистителния процес се пие много вода, чай – билков и зелен, домашни детокс смутита. Млякото, газираните напитки, дори кафето трябва да се избягват.

Освен храната, на помощ в детоксикацията са ни и билките. Ето и кои са най-важни в прочистването на тялото: коприва, джинджифил, куркума, бреза, равнец, глухарче, трицветна теменуга. Част от тях могат да се приемат под формата на чай, а други като подправки към храната.

Прочистването с етерични масла не е толкова популярен метод, но за сметка на това има и други ползи от употребата им. Маслата от розмарин, карамфил, мента, здравец, лайка, босилек, иланг-иланг, сандалово дърво и други, могат да бъдат използвани по няколко начина. Един от начините им чрез вдишване. Това може да стане директно от шишенцето, или напоен тампон. Етеричните масла могат да добавяни в ежедневната вана или използвани при масаж.

Друг не особено приятен начин за изхвърляне на отровите е жабуркането сутрин с масло за около 20 минути. Изберете висококачествено, студено пресовано масло. Напълно достатъчна е една супена лъжица масло. Жабуркайте за около 20 минути и изплюйте. Този сутрешен ритуал е не само прочистващ, но и стимулиращ имунната система.

Детоксикацията на черния дроб е важна стъпка към общото прочистване на организма. За целта трябва да изключите алкохола, цигарите, лекарствата, които не са наложителни, захарта и мазните храни от диетата си. Консумирайте зеленчуци с горчив, тръпчив вкус, цвекло, броколи, спанак. Както и отвари от горчиви билки, които подпомагат функцията на черния дроб.

Терапевтичното гладуване има много добър ефект върху целия организъм, но към него трябва да се подхожда внимателно. Ако е повече от два, три дни, то трябва да се извършва под лекарско наблюдение. Най-добрият вариант е да прочистите организма си с плодове и зеленчукови сокове в продължение на два дни, след което да започнете захранване с леки храни.