Най-големите опасности, които крие употребата на пластмаса

планета се нуждае от спасение

Нашата планета и нейните екосистеми са станали жертва на успеха на пластмасата. Създателят на този материал, човешкото същество, скоро може да стане жертва на този успех. Около 79% от използваната пластмаса не се рециклира, а се изпраща на депа и в околната среда, включително в океаните. Само малък процент ще бъде рециклиран.

Учените предупреждават, че това, което се случва с пластмасата като цяло, е „неконтролиран експеримент в световен мащаб “. До 2050 г. още 12 милиарда тона пластмаси ще бъдат изпратени в боклука и в околната среда.

Колко пластмаса има в океаните и моретата?

Като се има предвид, че в момента океаните получават 8 милиона тона пластмаса и други материали всяка година, до 2050 г. именно пластмасата ще бъде доминиращият „вид“ в океаните. 99% от морските птици, освен че ядат риба, ще „ядат“ пластмаса. Смята се, че в момента в моретата и океаните има 51 трилиона (или 51 000 000 000 000) пластмасови частици, 500 пъти повече от звездите в Млечния път!

Опасно ли е?

Някои пластмаси имат токсични свойства и ако попаднат в организмите на животните, те могат да нарушат правилното функциониране на хормоните. И дори да не са токсични сами по себе си, те действат като магнит, привличайки други токсини и замърсители, които са влезли в океана. Много пластмаси съдържат съединения като бисфенол, който се счита за опасен за човешкото здраве и може да причини много заболявания.

Вместо храна, морските животни поглъщат тези токсични отпадъци и страдат от увреждане на здравето. Вече знаем, че морските отпадъци увреждат повече от 600 вида, които живеят в океаните или които зависят пряко от морската екосистема. В това отношение можем да говорим за шестото масово изчезване. Страда не само самата природа, но страда и човекът. Всяка година загубите в риболова и туризма достигат 8 милиарда долара.

За щастие в последните години все по-активно се използват алтернативни продукти на пластмасата и все повече хора се замислят и избират природосъобразни артикули. Този тип продукти най-често са изработени от стомана, бамбук, безопасен силикон или друг материал, който не съдържа вредна пластмаса. Също така те са създадени с мисъл за многократна употреба или подлежат на рециклиране. Сайт с такива продукти е например EcoKompas.com, където може да откриеш богат каталог от екологични алтернативи за кухнята, или пък за банята ти, а защо не и за навън като еко чанти, еко часовници и бижута.

Има ли други важни неща, които трябва да знаем?

пластмаса

Пластмасите, които попадат в околната среда, могат дори да замърсят въздуха, който дишаме. Първо, водата е замърсена, защото микрочастици от пластмаса влизат в нея с помощта на канализационни системи и канализация. Те идват от козметика, течности за баня и синтетични микрофибри от дрехи и др. Пластмасовите микросфери се добавят към някои хигиенни продукти, лосиони за измиване на коса, където има цели 100 000 такива частици. Пречиствателните станции за отпадни води не са в състояние да премахнат тези частици при пречистването на мръсната градска вода.

Пластмасите също попадат в полетата чрез канавки и несъзнателно се използват от фермерите. В крайна сметка всичко се влива в океаните.

Лошо е – човекът промени Земята!

Замърсяващите пластмасови отпадъци по света могат да се превърнат в една от най-характерните черти на новата ера – антропоцена. Слоят пластмаса, който е формирал и покрил почти цялата планета от средата на миналия век, в крайна сметка ще създаде отделна линия от седиментни скали в бъдеще. Пластмасите са една от причините геолозите да обявят края на холоцена и началото на антропоцена, или просто „епохата на хората“ – заедно с радиоактивни отпадъци от ядрена бомба или реакторни тестове, ефектите от изменението на климата или изчезването на много животински видове.