Най-големите опасности, които крие употребата на пластмаса

планета се нуждае от спасение

Нашата планета и нейните екосистеми са станали жертва на успеха на пластмасата. Създателят на този материал, човешкото същество, скоро може да стане жертва на този успех. Около 79% от използваната пластмаса не се рециклира, а се изпраща на депа и в околната среда, включително в океаните. Само малък процент ще бъде рециклиран.

Учените предупреждават, че това, което се случва с пластмасата като цяло, е „неконтролиран експеримент в световен мащаб “. До 2050 г. още 12 милиарда тона пластмаси ще бъдат изпратени в боклука и в околната среда.

Колко пластмаса има в океаните и моретата?

Като се има предвид, че в момента океаните получават 8 милиона тона пластмаса и други материали всяка година, до 2050 г. именно пластмасата ще бъде доминиращият „вид“ в океаните. 99% от морските птици, освен че ядат риба, ще „ядат“ пластмаса. Смята се, че в момента в моретата и океаните има 51 трилиона (или 51 000 000 000 000) пластмасови частици, 500 пъти повече от звездите в Млечния път!

Опасно ли е?

Някои пластмаси имат токсични свойства и ако попаднат в организмите на животните, те могат да нарушат правилното функциониране на хормоните. И дори да не са токсични сами по себе си, те действат като магнит, привличайки други токсини и замърсители, които са влезли в океана. Много пластмаси съдържат съединения като бисфенол, който се счита за опасен за човешкото здраве и може да причини много заболявания.

Вместо храна, морските животни поглъщат тези токсични отпадъци и страдат от увреждане на здравето. Вече знаем, че морските отпадъци увреждат повече от 600 вида, които живеят в океаните или които зависят пряко от морската екосистема. В това отношение можем да говорим за шестото масово изчезване. Страда не само самата природа, но страда и човекът. Всяка година загубите в риболова и туризма достигат 8 милиарда долара.

За щастие в последните години все по-активно се използват алтернативни продукти на пластмасата и все повече хора се замислят и избират природосъобразни артикули. Този тип продукти най-често са изработени от стомана, бамбук, безопасен силикон или друг материал, който не съдържа вредна пластмаса. Също така те са създадени с мисъл за многократна употреба или подлежат на рециклиране. Сайт с такива продукти е например EcoKompas.com, където може да откриеш богат каталог от екологични алтернативи за кухнята, или пък за банята ти, а защо не и за навън като еко чанти, еко часовници и бижута.

Има ли други важни неща, които трябва да знаем?

пластмаса

Пластмасите, които попадат в околната среда, могат дори да замърсят въздуха, който дишаме. Първо, водата е замърсена, защото микрочастици от пластмаса влизат в нея с помощта на канализационни системи и канализация. Те идват от козметика, течности за баня и синтетични микрофибри от дрехи и др. Пластмасовите микросфери се добавят към някои хигиенни продукти, лосиони за измиване на коса, където има цели 100 000 такива частици. Пречиствателните станции за отпадни води не са в състояние да премахнат тези частици при пречистването на мръсната градска вода.

Пластмасите също попадат в полетата чрез канавки и несъзнателно се използват от фермерите. В крайна сметка всичко се влива в океаните.

Лошо е – човекът промени Земята!

Замърсяващите пластмасови отпадъци по света могат да се превърнат в една от най-характерните черти на новата ера – антропоцена. Слоят пластмаса, който е формирал и покрил почти цялата планета от средата на миналия век, в крайна сметка ще създаде отделна линия от седиментни скали в бъдеще. Пластмасите са една от причините геолозите да обявят края на холоцена и началото на антропоцена, или просто „епохата на хората“ – заедно с радиоактивни отпадъци от ядрена бомба или реакторни тестове, ефектите от изменението на климата или изчезването на много животински видове.

Нещата, които мъжете искат да знаят, преди да се влюбят във вас
Какви дамски парфюми ще намерите в Лили Дрогерие