Отглеждаме ли вкъщи красиви, но отровни цветя?

декорация с цветя

Цветята внасят красота и уют във всеки дом. Известно е, че пречистват въздуха, а и че дори цветовете им могат да успокояват сетивата ни. Учените твърдят, че някои от тях са способни да обират до 80% от микробите в стаята.

За кои цветя най-често полагаме грижи?

Българката обича красивото, а в тази категория, разбира се, са включени и цветята. През лятото на двора или на терасата греят с чудните си багри петунии, мушката, сакъзчета, турти, китайски рози и др. През зимата красотата е вътре – по первази, цветарници и масички.

Сред предпочитаните стайни цветя са спатифилум, калатея, фикус, филодендрон, хлорофитум, коледен кактус, циклама, сенсевиера, бенджамин, каланхое и орхидея. Дали са ни подарили дадено цвете или сами сме си го закупили, трябва да се интересуваме дали не е опасно за здравето ни, независимо колко е красиво то. Особено трябва да внимаваме, ако имаме малко дете вкъщи.

цветни кашпи цветя

Как могат да ни навредят някои цветя?

Антуриум – червените му цветове, наподобяващи сърчица, радват очите, но всички негови части са отровни. При поглъщане причинява възпаление на устата и гърлото, както и поява на болезнени мехури.

Филодендрон – листата му са силно токсични и сокът му предизвиква възпаление на кожата.

Дифенбахия – всички нейни части съдържат отровата калциев оксалат и при поглъщане предизвиква оток на устата и гърлото.

Алое вера – сокът му лекува кожни проблеми, но е отровен за вътрешна употреба.

Фикус – съдържа отрова, която предизвиква отоци по тялото.

Кротон – сокът му, попаднал в кръвта, може да доведе до смърт, а по кожата предизвиква изгаряния.

Олеандър – силният му аромат може да предизвика виене на свят.

Хортензия – поглъщането на листа или пъпки от нея може да предизвика диария и затруднено дишане.

Как да се пазим от отровните си любимци?

Ако така или иначе вече имаме отровни цветя и не ни се иска да се разделим с тях, просто трябва да внимаваме повече. Когато се грижим за тях, е добре да сме с ръкавици. Да следим малкото ни дете да не погълне част от отровно растение. Опасно е и когато сок от такова цвете попадне в малка раничка. Веднага трябва да се измие с вода. В случай обаче, че в дома има някой, който страда от алергии, по-добре да не се рискува и веднага да се изхвърли цветето, което би причинило алергична реакция.

Живите цветя ни помагат да релаксираме, но нека не забравяме, че тяхната красота може да бъде и много коварна.