Пералня със сушилня: Съвети за избор, плюсове и минуси

пералня
Снимка: Pixabay

Всички знаем колко досадни могат да бъдат домакинските задължения и как ежедневно хабят от времето и енергията ни. Особено прането и свързаното с него простиране. Не винаги времето навън е подходящо за бързото изсъхване на дрехите, а и не всяко жилище разполага с удобен простор. Тук на помощ идва сушилнята. А най-добре – пералня със сушилня, тъй като един уред комбинира и двете дейности, което е голямо облекчение в някои отношения.

Всъщност, този комбиниран уред работи на принципа на конденза и използва допълнително добавени към пералнята нагревател и вентилатор, които вкарват и разпръскват горещ въздух в барабана и по този начин изсушават дрехите, след като те са вече изпрани. Парата, създадена при този процес отива в камера, която се охлажда със студена вода и се преобразува отново в течно състояние, след което помпата на уреда я изпомпва навън.

Най-голямото удобство е, че след като веднъж сте поставили дрехите в пералнята, вие ги изваждате оттам напълно сухи и годни за употреба. Досадното простиране и последващото прибиране от простора е избегнато. Машината има точно определено времетраене на пълния цикъл, което ви дава възможност да планирате с точност времето си и да разчитате на изпрано и изсушено пране в часа, който си пожелаете.

Освен това, комбинираният уред е много по-евтин и практичен, в сравнение с купуването на два отделни – пералня и сушилня. Мястото, което заема комбинираната със сушилня пералня, е също двойно по-малко, така че, за малките жилища този вариант е повече от добър. Според специалистите, дори по този начин се хаби много по-малко ток, отколкото, ако използвате два отделни уреда.

Разбира се, има и минуси. Критиците изтъкват най-вече факта, че колкото е по-сложен един уред и колкото повече функции изпълнява, толкова по-лесно може да се повреди. И тогава, ако в друг случай бихте имали само неработещ сушилен барабан или пералня, при повреда на комбинираната машина губите едновременно и на двете.

Друго неудобство е, че ако искате да заредите ново пране, трябва първо да изчакате сушенето на предишното, докато този проблем не стои под въпрос, ако уредите са два. И все пак, изборът всеки трябва да направи сам за себе си, вземайки предвид нуждите на домакинството, честотата на пране и други фактори, които са строго индивидуални. Така че само от вас зависи дали ще изберете пералня или комбо уред.