Разбиване на митовете: Шипове на врата, бременност и как да се грижим за себе си

митове и реалност при бременни
Image: 123RF

Хей, бъдещи майки (или просто любопитни читатели), нека насочим поглед към една тема, която може да ви накара да се почувствате, като стара скърцаща врата. Шиповете в гръбнака по време на бременност могат да бъдат буквално болезнени, но дали наистина трябва да бъде така? Дали да не разбием няколко мита заедно?

Мит 1: „Всички бременни жени изпитват болка в гръбнака.“

Реалност: Ха! Няма как всички да сме „под един образ и подобие“. Докато някои жени наистина изпитват болки, други минават през вълшебните 9 месеца, като птички носени от вятъра. Всеки организъм е уникален.

Мит 2: „Болката в гръбнака и шипове на врата са неизбежни и няма какво да се прави.“

Реалност: Сега нека го разберем правилно. Да, промените в тялото по време на бременност могат да доведат до натоварване на гръбнака. Но с правилни упражнения, масажи, правилна поза и дори с някои натурални методи, може да туширате симптомите.

Мит 3: „Мазилата и лекарствата са единственият начин да облекчите болката.“

Реалност: Има толкова много начини да облекчите болката без да тичате в аптеката. Очаквате пример? Ароматерапия, йога, плуване или просто правилната диета и хидратация.

Мит 4: „Ако изпитвате болка в гръбнака, трябва да прекарвате повечето време в легло.“

Реалност: Стойте на крака, дами! Докато понякога е нужно да си дадете почивка, умереното движение ще помогне за укрепване на мускулите и облекчаване на болката.

А сега, вижте няколко идеи за решаване на проблеми:

  1. Физиотерапевтични сесии: По време на тези сесии специалисти могат да ви насочат към специфични упражнения, които да помогнат.
  2. Йога за бременни: Не само ще помогне за гръбнака, но и ще ви научи как да дишате правилно!
  3. Избягвайте тежки тежести: Това е времето да оставите мъжете да бъдат кавалери. Нека носят пазарските торби и всичко, което ви се стори, че не е подходящо за вас.

Бременността е невероятен период в живота на всяка жена, и докато тя може да донесе някои физически предизвикателства, има много начини да се грижим за себе си и да се чувстваме добре. Не позволявайте митовете да ви заблуждават!