Седем психологически проблема, с които трябва да се сблъскате, преди да имате деца

говоли ли сте за деца

Седем психологически проблема, с които трябва да се сблъскате, преди да имате деца

Казват, че няма точен момент да станеш родител, че никога няма да си готов. Или се гмуркаш в дълбокото, или по-късно съжаляваш, че си останал на сушата. Истината обаче е, че щастливите деца растат с родители, които са наясно със себе си и са станали такива напълно осъзнато.

И тъй като родителството е най-важната и отговорна задача, с която ще се сблъскате, вижте кои седем психологически проблема трябва да разрешите, преди да имате деца:

  1. Смятате, че едно дете ще запълни празнотата вътре във вас

Децата дават пълнота на живота и наистина го осмислят, но те не могат да компенсират нашите вътрешни липси. Ако сме загубили връзката със себе си и живеем в дисхармония, едно дете няма да ни помогне да се справим с този проблем.

Възможно е дори проблемът да се задълбочи. Появата на детето поставят високи изисквания, с които не бихме могли да се справим адекватно, ако не живеем в мир със себе си.

  1. Искате дете, за да задържите партньора си

Това никога не работи. А и дори да го постигнем, защо ни е човек, който не иска да бъде с нас? Нима ще бъдем щастливи с партньор, който е нас по задължение и заради детето?

Имайте предвид и че след появата на детето, конфликтите често зачестяват. Това се дължи на големите отговорности, умората, недоспиването, повишените разходи и прочее.

Така че, не обременявайте едно дете с очакването то да спаси брака или връзката ви.

  1. Вие сте работохолици

Ако ви е трудно да сте далече от офиса и се чувствате виновни, когато почивате, очевидно страдате от работохолизъм.

Докато не се справите с това и не откриете точния баланс между работата и личния живот, ще срещнете големи трудности след появата на детето.

За да бъдете щастливи и вие, и бебето, трябва да се отдадете на този прекрасен период без угризения на съвестта. В противен случай ще се измъчвате и ще имате усещането, че предавате себе си.

  1. Нуждаете се от голяма промяна

Нищо не ви радва, нищо не ви трогва и нищо не може да ви накара да се усмихнете. Импулсивно решавате, че едно дете ще промени всичко това.

Когато не харесвате живота си обаче, ще предадете своя негативизъм на детето си. Не забравяйте, че децата копират поведението на възрастните.

  1. Не искате да пораснете

Харесва ви да живеете безгрижно и отговорностите ви плашат. Упорито не искате да се разделите с детето в себе си. Водите се от емоциите си и не действате последователно.

Имате проблеми в работата, трудно се задържате в един колектив и не можете да откриете своето призвание.

Едно дете обаче е сериозен разход, който изисква известна финансова сигурност.

  1. Изпитвате необяснима тревожност и винаги сте напрегнати

Хубаво е да се справите с тези емоции, тъй като те ще се отразят негативно и на вашето дете.

Потърсете причините за тревожността и използвате различни техники за самоконтрол. Когато се научите да владеете себе си, ще се справите по-добре и с родителството.