10 неща, които трябва да знаем за остъкляването на тераса

остъклена тераса

Към днешна дата остъкляването на терасата е широкоразпространен начин за бързо и лесно увеличаване на използваемата площ в дома. Остъкленото пространство може да бъде използвано като продължение на кухнята или друга стая от дома, като обособено пространство за хранене, или като зимна градина (в случай, че живеете в къща).

Освен енергийната ефективност, евентуалното остъкляване на терасата или балкона ще внесе повече комфорт и уют в дома ви.

Предлагаме ви списък с 10 неща, които трябва да знаем за остъкляването на тераса, с който може да започнете.

 1. За какво ще използвате остъклената тераса?

Първото и най-важно нещо, което трябва да си изясните, е за какво ще използвате остъкленото пространство. Дали то ще е част от кухнята и прозорците ще се отварят често, или ще е продължение на спалнята ви, където трябва да е топло през студените месеци.

Изборът на остъкляване на терасата или балкона трябва да бъде съобразено с решението ви.

 1. Втора стъпка – добра изолация

Най-важно условие преди да пристъпите към остъкляване на терасата, е да се уверите, че тя е перфектно хидроизолирана (устойчива на постоянна влага) и топлоизолирана (устойчива на температурни промени), като в това число влизат пода и тавана на терасата.

Съвет: Според бюджета, който сте предвидили, добре е да обмислите и варианта за вътрешна изолация на пространството.

 1. Алуминиевите плъзгащи прозорци – решение или затруднение?

Голяма грешка при избора на вид остъкляване на тераса са алуминиевите прозорци с плъзгащ механизъм. На пръв поглед изглежда много практичен и удобен вариант, защото не заема място при отварянето на прозорец. Но ето няколко причини защо това не е най-удачната опция за остъкляване на вашата тераса или балкон:

 • алуминият е добър топлопроводник и позволява образуване на конденз от вътрешната страна на дограмата
 • при алуминиевото плъзгане има само четки, но не и гумени уплътнения
 1. Стъклената хармоника – нов ‚тренд‘ в остъкляването

Добро решение в избора на остъкляване на тераса или балкон е системата, наречена „стъклена хармоника“. Тя има вграден плъзгащ механизъм и, едновременно с това, се отваря като хармоника. Остъкляването може да бъде право, дъговидно или под различен ъгъл. Най-големият плюс на тази система е оптималното използване на пространството и трайността и.

Стъклената хармоника е подходяща както за частни домове, така и за обществени места като хотели, ресторанти и барове.

 1. Пластмасовата прозоречна система – добро решение за зимната градина

Пластмасовите системи за остъкляване на тераса биха били отлично решение особено за зимната ви градина. Те предлагат естетично издържан дизайн и функционална надеждност.

Основното предимство на този тип системи за остъкляване е, че ще ви позволи да използвате пространството и през студените зимни месеци без космически сметки за електроенергия

 1. Повече естествена светлина означава по-добро настроение и по-ниски сметки за отопление!

При избора на остъкляване, вземете предвид факта, че големите прозорци пропускат повече слънчева светлина в дома ви. Това би оказало положително влияние както на вашето настроение, така и на… сметките ви за електричество. Избора на един голям прозорец или два по-малки (в зависимост от изложението, размера на терасата и бъдещето и предназначение) ще направи дома ви по-светъл и уютен. Това решение е още по-ефективно, ако се използва в комбинация с ролетни щори, които поддържат дома ни прохладен през лятото, а през зимата осигуряват допълнителна преграда срещу топлинните загуби в стаята.

 1. Стъклени врати и витрини

Стъклените врати и витрини са подходящо решение за обществени помещения като ресторанти, кафенета или офис пространства, където дизайна и издържаният външен вид са от особена важност.

Повече информация за обработката, поставянето и предимствата им може да намерите тук: https://www.rhinosystemsbg.com/

 1. Остъкляването на терасата създава усещане за повече простор в малки пространства

Освен повече слънчева светлина, остъклените тераси внасят усещане за повече простор (най-вече в малки апартаменти) и по-голяма близост със заобикалящият ни свят.

 1. Не пренебрегвайте монтажа

Монтажът е жизнено важен етап от остъкляването на терасата. Правилният монтаж ще гарантира дългия живот на дограмата. Не го пренебрегвайте, а направете проучване относно компанията, която сте избрали и мненията на предишни клиенти.

 1. Енергийна ефективност на остъкляването

Според резултатите от изследване, проведено през 2017 година в Техническия университет в Тампере (Финландия), остъкляването на терасата спестява до 10,7% от потреблението на електричество в дома ни и средно до 5,9% от потреблението на топлинна енергия на цялата жилищна сграда.

Най-вероятно голяма част от вас ще бъдат изненадани от тези данни. Ето още една причина да остъклите терасата вкъщи.