10 очарователни великденски традиции по света

великденски традиции по света

Свикнали сме да посрещаме Великден с ярко боядисани яйца, пресен козунак и агнешко месо, да си отправяме великденски пожелания, но не на всякъде по света е така. Различните страни отбелязват празника в зависимост от своите великденски традиции – от пускане на хвърчила и търкаляне на гърнета, до приготвяне на гигантски омлет.

10 очарователни великденски традиции по света:

1. Франция: приготвяне на гигантски омлет

Тази интересна великденска традиция се поддържа от сдружение на готвачи доброволци, които използват дървени лъжици, подобни на гребла и тиган с ширина четири метра, за да приготвят най-големия омлет, който сте виждали. Апетитното събитие привлича хиляди хора всяка година в Бесиер, които гледат приготвянето на великденския омлет с интерес и чакат да опитат вкуса му.

Но как е започнала тази традиция? Легендата разказва, че когато Наполеон Бонапарт и неговата армия спират за почивка близо до града, френският военен лидер остава очарован от най-вкусния омлет, който някога е вкусвал. Тогава той заповядва на гражданите да съберат всички яйца и да приготвят гигантски омлет за армията му.

2. Финландия: великденски вещици

Финландските деца се обличат като вещици и тропат от врата на врата, рецитирайки традиционни великденски рими, пожелавайки здраве, за да получат шоколадово яйце или дребни пари. А за да прогонят злите духове, финландците окичват домовете си с върбови клонки, украсени с цветни пера и хартия.

3. Италия: експлозия от фойерверки

Празникът започва с буквален гръм и трясък във Флоренция, събирайки местните хора, за да отбележат великденската традиция. Двойка волове, украсени с гирлянди теглят триетажен вагон, пълен с фойерверки по улиците на града до предната част на катедралата. Атрактивната гледка се допълва от барабани, знамена и хора в исторически костюми.

4. Австралия: Шоколадово Билби

Любимият на децата великденски заек в Австралия е заменен със застрашения от изчезване австралийски бандикут, наричан още Голямо Билби. Производителите на бонбони изработват шоколадови и бонбонени великденски Билбив опит да спасят животното от изчезване. Приходите се пренасочват към природозащитните организации.

5. Гватемала: пъстри килими

Калдъръмените каменни пътища в Антигуа, Гватемала, се превръщат в цветни килими, за да отбележат Великден. Очарователните цветни пътеки приличат на дъга. Те са направени от дървени стърготини, зеленчуци и цветя.

Местните художници използват шаблони, за да създадат сложни модели и сцени от традиционни и религиозни теми.

6. Чехия: потупване с върбови клонки

На Велики понеделник мъжете посещават жени, обикновено техни роднини или приятели, и ги потупват по гърба с върбови клонки за здраве и плодородие. В замяна на това мъжете получават боядисани яйца или шоколад.

7. Бермуди: Пускане на хвърчила

По време на великденските празници небето над Бермудските острови се изпъстря с хвърчила. Местните хора ги приготвят собственоръчно от дървени пръчки, декоративна хартия, ярки геометрични рисунки, символизиращи възкресението на Исус.

8. Португалия: великденски бадеми

В Португалия на Великден хората си подаряват бадеми под формата на вкусни бонбони, шоколад и карамел във всички цветове. Тези уникални лакомства са любими на местните хора, които проявяват все по-голяма креативност в тяхното приготвяне.

9. Гърция: хвърляне на гърнета

Летящите глинени саксии, хвърляни от терасите на жилищните постройки на Великден, съвсем не са проява на хулиганство на остров Корфу. Жителите на гръцкия остров имат традицията да хвърлят чупливи предмети от терасите си, за да напомнят за земетресението, последвало възкресението на Исус.

10. Полша: водни битки

Традиционно момчетата обстрелват момичетата с водни пистолети или бутилки с вода. Смята се, че момичето, което се намокри най-много, ще се омъжи първо. Произходът на тази традиция е неясен, но най-вероятно това е призоваване на пролетните дъждове, за да осигурят успешна реколта.