3 идеи за подарък на човек, които се възстановява от зависимост

терапия

Независимо дали става въпрос за празник, специален повод или рожден ден, може би се чудите какво да купите за онзи любим човек в живота си, който има или е в процес на възстановяване от зависимост. Ако попитате за желан подарък, може да се получи неприятна ситуация. Или човекът да поиска нещо, което е пряко свързано с връщане към предишното му състояние (пари, наркотици, алкохол или др.). За да избегнете подобна ситуация има 3 неща, които може да подарите, без да нарушават режима и работата на процеса по възстановяване от зависимостта.

Споделете преживяване заедно

Много хора, които имат проблеми със злоупотребата на вещества, активно търсят сетивни преживявания и социален контакт с тях. Затова, добро решение е да подарите преживяване. Може да е нещо като скок с бънджи, с парашут, полет с балон и други, отключващи адреналина.

Други варианти за подобно преживяване са вечеря в любим ресторант, кино и др.

Каквото и да изберете, стойте далеч от места, които сервират алкохол. Това може да създаде неприятни преживявания за човека и да го върне към предишните навици.

Идеята на подобен подарък е да покажете, че има начин да се прекара приятно, без да се злоупотребява с различни субстанции. Също така да създадете по-близък контакт с човека, показвайки му, че може да разчита на вас.

Занимания или приспособления за отвличане на вниманието

Често, хората, злоупотребяващи с наркотици или имащи проблем с алкохол, цигари, не знаят какво да правят с ръцете си. Приспособления като въртележки, джаджи, рубик кубче, музикален инструмент дори стрес топка могат да помогнат за разсейване и справяне с напрежението.

Реалистични източници за взаимопомощ

Ако вашият приятел или любим човек се интересува от подходите за самопомощ при възстановяването, внимателно подбраният ресурс може да помогне за подобряване на начина си на живот. Особено полезни са различни източници като книги по темата, видеа или други подходящи източници. С тяхна помощ ще промени фокуса си и ще се замисли над важните неща.

Важно е да сте сигурни, че книгата всъщност отговаря на целите на любимия човек. Не трябва да се чувства осъждан за това, което е преживял.

Имайте предвид, че общуването с хора, които имат проблеми с употребата на наркотици или се възстановяват от такива, може да е истинско предизвикателство.

Подкрепата на близките обаче може да бъде от решаващо значение, за да преодолеят препятствията по пътя към бъдещето. Продължавайте да показвате, че се интересувате от тях и им мислите доброто.

Ако имате проблеми с общуването или искате да помогнете на ваш близък да се възстанови, потърсете съвет от терапевтичен център „Жива“. С подходящо адресирано послание, вяра, подкрепа и търпение всеки може да се справи със зависимостта.