Ако сте постоянно гладни, може би е заради една от тези 7 причини

причини за постоянен глад

Повишеният глад може да бъде симптом на определено заболяване. Чрез храната ние получаваме енергията, от която се нуждаем. Нормално е да чувстваме глад, когато не сме слагали залък в устата си от няколко часа. Но ако това се случва малко след като сме се нахранили подобаващо, е хубаво да проверим какво се случва.

Ако сте постоянно гладни, може би е заради една от тези 7 причини:

  1. Депресия

Влошеното психично здраве може да провокира непрекъснат глад. Ако си внушим, че храната ще ни направи по-щастливи, съвсем нормално ще се стремим непрекъснато към нея. Ще мислим само за храна, за да не мислим за това колко потиснати и нещастни сме.

За съжаление храната не е лек за депресията. Нещо повече: напълняването ще ни накара да се чувстваме още по-потиснати. В момента, в който се вкопчим в храната, за да разрешим някакъв проблем, се оказваме с още един такъв.

Препоръчително е да следите приема на калориите, което лесно може да направите с калориен калкулатор.

  1. Стрес

Когато сме под негово влияние, тялото ни произвежда повече кортизол, който пък от своя страна предизвиква повишен глад. Този хормон сигнализира на мозъка, че не сме сити и това при много хора води до преяждане.

Разбира се, има много по-здравословни начини да се справим със стреса и преяждането не е решението.

  1. Хипертиреоидизъм

Перманентният глад и загубата на килограми без причина могат да сигнализират за проблеми с щитовидната жлеза. Когато тя е свръхактивна, произвежда извънредно много хормони. В допълнение към глада и загубата на тегло, това състояние може да причини редица други симптоми.

Кръвните изследвания ще оправдаят или отхвърлят съмненията ви.

  1. Диабет

Диабетът влияе на нивата на кръвната захар, така че един от симптомите му е непрекъснатият глад. Дисбалансът в това отношение ни провокира да се храним повече и с „лоши” храни. Затова и още заради редица други причини е важно да следим дали показателите ни са в норма.

  1. Приемането на определени медикаменти

Хубаво е да не пренебрегваме тази странична реакция, защото винаги има и по-добра алтернатива. Напълняването ще влоши здравето ни, освен ако не сме под нормата. Ако това не е търсеният ефект обаче, не пропускайте да го споделите с лекаря си.

  1. Дехидратация

Много хора бъркат глада и жаждата. Много лесно ще разберете на какво се дължи дискомфортът. Добрата хидратация е от решаващо значение за здравето, така че я приоритизирайте.

Особено през топлите месеци водата е наш съюзник в превенцията на здравето и поддържането на желаните килограми.

  1. Недоспиване

Ако ни се случва редовно, организмът ни се затруднява в това да регулира хормоните, които са отговорни за контролирането на апетита. Така като спите по-малко, отколкото имате нужда, компенсирате това с храна. И резултатите не са никак добри!

Седем часа сън би трябвало да са ви достатъчни, за да избегнете всичко това. Не забравяйте, че той е и сигурен начин да поддържате кожата на лицето млада и свежа. А и настроението ни е в пряка зависимост от това дали сме се наспали.