Избор на матрак: На какво да обърнем внимание?

избор на матрак

Добрият нощен сън е определящ за доброто ни физическо и психическо състояние, а един от ключовите фактори, допринасящи за качеството на съня, е матракът, който сме избрали за леглото си. Предвид огромния избор от матраци на съвременния пазар и конкретно в каталога на онлайн магазин Мебели за Всеки, изборът на идеалното изделие е доста сложна задача.

За да имате пълната увереност, че сте избрали матрака, който най-добре отговаря на вашите нужди и изисквания, е важно да вземете информирано решение. За целта е важно да вземете предвид следните фактори, когато избирате нов матрак:

Тип на матрачната конструкция

Матраците се разграничават според типа на конструкцията, което определя в голяма степен тяхната твърдост и анатомични/ортопедични способности. Конструкцията включва също начина на използване на матрака, тоест, дали може да се използва само от едната страна или да се обръща – еднолицев и двулицев матрак.

Като тип матраците се делят на:

  • Пружинни. Матраците, чиято структура се поддържа от вътрешни пружини са най-стария и масово използван тип. Пружинният пакет Бонел е най-разпространения тип матрачна конструкция, изградена от множество гнезда от твърда намотана тел. Този вариант е подходящ за хора, които предпочитат по-традиционно усещане с леко пружиниране;
  • От мемори пяна. Матракът от мемори пяна е най-доброто решение за хората, които страдат от болки в кръста, врата и гърба. При него липсва напълно познатият пружиниращ ефект, тъй като материалът обгръща тялото и се адаптира към неговите форми, облекчавайки точките на натиск и осигурявайки стабилна опора. Мемори матраците са чудесни за двойки, тъй като при тях липсва трансфер на движенията на партньора;
  • Латекс: Изработени от естествен или синтетичен каучук, латексовите матраци са известни със своята издръжливост и комфорт. На сходен принцип са произведени и матраците от дунапрен. Те осигуряват отзивчиво и пружиниращо усещане;
  • Хибридни: Комбинирайки елементи от пружинен пакет, мемори пяна и/или латекс, хибридните матраци имат за цел да предложат предимствата на множество материали.

Цената на един матрак се определя в голяма степен от вида на материалите, използвани за неговата изработка. Когато в структурата на изделието са вложени натурални компоненти, които да му придадат антибактериални и противоалергични свойства, цената на крайния продукт е по-висока, което е логично.

Степен на твърдост

Степента на твърдост е ключова характеристика, на която трябва да обърнете внимание при избора на матрака. Тук е редно да се съобразите не само с личните си предпочитания, но и с това, което е полезно за качеството на вашия сън. Може да обичате да спите в меко пухено легло, но здравословното ви състояние да изисква спане върху по-твърда основа, и обратно.

Идеалното ниво на твърдост варира от човек до човек. Вашата позиция по време на сън играе важна роля при избора на матрака. Странично спящите може да предпочетат по-мек матрак, докато хората, които спят по гръб или корем могат да изберат по-твърда повърхност.

Правилната опора е от решаващо значение за изравняването на гръбначния стълб. Матракът трябва да осигурява адекватна опора, за да поддържа гръбнака в неутрална позиция, независимо от позицията на сън.

И последно, но не и по важност, от значение е издръжливостта на матрака. Когато инвестирате в качествен и здрав матрак, вероятността за дългосрочно удовлетворение е по-голяма. Обърнете внимание на използваните материали, качеството на конструкцията и допълнителните свойства, които изделията предлагат. Наличието на свалящ се калъф е плюс, който спомага за поддържане на добра хигиена.

Научете повече на https://mebelizavseki.bg/