Как да се справим с акнето с натурални продукти?

натурални продукти срещу акне

Акнето е сериозен и все по-често срещан дерматологичен проблем. Освен че причинява определен физически дискомфорт по кожата, той нанася и постоянни, а понякога трайни естетични несъвършенства. Последното често води не само до ниско самочувствие, но дори до леки отклонения в психическото здраве, включително под формата на депресивни състояния и тревожност.

Причината е, че акнето е едно много упорито кожно заболяване. Не случайно дерматолозите го определят като „хронично“. Като повечето хронични състояния, и акнето изисква по-скоро прилагане на необходимите мерки за ограничаване на симптомите. Все пак, съществуват и голям брой пациенти, които успяват завинаги да се справят с този кожен проблем.

Спечелената битка срещу акнето не винаги предполага използването на скъпа козметика или провеждане на луксозни и съвсем не достъпни като цена естетични процедури. В много случаи, този дерматологичен проблем може да бъде овладян и с познати средства, за които дори не сме предполагали, че биха били ефективни.

Според съвременните медицински експерти природата е богата на достатъчно терапевтични средства и агенти, които вършат не по-малко добра работа от познатите конвенционални синтетични медикаменти и продукти за локално приложение. Сред тях дерматолозите дори са установили кои са подходящи за лечение на акне.

Ако предпочитате терапията с естествени методи, вижте кои натурални продукти да използвате, за да се справите с бича, наречен акне.

Натурални продукти в хранителния режим срещу акне

Знаете ли, че хранителният режим оказва сериозно влияние върху състоянието на нашата кожа? Освен това, редица проучвания са установили, че вредната храна може драстично да влоши акнето. Особено когато става дума за редовна консумация на пакетирани, захарни храни и полуфабрикати.

Някои медицински експерти препоръчват преминаването към полезен хранителен режим с изцяло натурални, по възможност предимно растителни, продукти за ограничаване и редуциране на акнето. Изключително важно е в диетата да се включат повече свежи и сурови плодове и зеленчуци, да се набляга на рибата вместо на месото, а и да се редуцира приема на млечни.

Локални натурални средства срещу акне?

В козметичната индустрия ще откриете два типа продукти срещу пъпки и прекомерно омазняване на кожата, както и с противовъзпалителен и антибактериален ефект. Първата група мазила и измивни средства залагат на синтетични ингредиенти, определени като ефикасни срещу акнето след подробни лабораторни тестове и проучвания. Втората група козметични средства обаче са изцяло или поне базирани на натурални продукти.

Тази втора група локални средства срещу акне са изключително разнообразни по вид – за измиване, под формата на тоник, предназначени за третиране само на засегнатите места по кожата и други. Можете да разгледате още примери тук https://inaessentials.com/collections/produkti-za-litse. Всички тези продукти обаче си приличат по своя състав. А именно: те включват някоя от ефикасните билки и растителни екстракти при акне:

 • Алое вера
 • Лайка
 • Лавандула
 • Розова вода
 • Смрадлика
 • Маточина
 • Мента
 • Коприва
 • И други

Домашни натурални средства срещу акне

Към закупената от вас козметична терапия с билкови компоненти, можете да добавите и някои домашни маски или други трикове срещу пъпки, отново с естествен произход. Натуралният им състав ги прави безопасни, но все пак достатъчно подходящи за интензивна грижа срещу акне. Вижте кои са най-често срещаните домашни натурални съставки или продукти, които помагат при такива кожни проблеми:

 • Мед. Той има мощни антисептични и антибактериални свойства, а освен това бързо се справя с възпаленията и е подходящ за всеки тип кожа. Дори една обикновена маска само с чист мед ще осигури нежна и качествена грижа за лице, страдащо от акне.
 • Куркума. Тази популярна подправка има мощното свойство да стопира възпалението и да регенерира увредената тъкан. Често тя се използва за локално нанасяне директно върху пъпките по лицето.
 • Ябълков оцет. Разредете го с вода 1 към 4 в полза на водата и ще получите достъпен и ефикасен тоник за лице. Той стяга и почиства порите в дълбочина, а освен това премахва излишното омазняване. В допълнение, ябълковият оцет се смята за враг на огромно количество бактериални, гъбични и вирусни щамове.
 • Лимонов сок. Действието му е подобно на канелата и ябълковия оцет. Той обаче има и допълнително доста важно за терапията срещу акне свойство. Лимонът има възстановяващо и избелващо качество. Сокът му ще ви помогне по-бързо да се справите с червените петна и белези от вече излекувани пъпки.

Природата често има отговорите на въпроси, върху които дори учените са се чудили в продължение на десетилетия. Оказва се, че тя разполага и с много добри решения на дерматологичния проблем, познат като акне.