Какво е фетална морфология

фетална морфология при бременни

Всяка бременна жена, без значение от възраст и произход, има между два и три процента възможност да роди бебе със сериозни когнитивни проблеми. Ултразвуковият скрининг е един от методите за диагностициране на структурни когнитивни аномалии в плода. Феталната морфология е ултразвукова проверка, извършваща се на около 20 гестационна седмица за да изследва детайлно структурата на бебето и да засече потенциални когнитивни структурни аномалии.

Защо се извършва на 20 гестационна седмица?

Ако плода е твърде малък, то ще бъде трудно да се диагностицират ясно структурните аномалии. От друга страна, ако е в по напреднала гестационна седмица, то костите могат да замъглят ултразвуковите картинки. Затова специалистите препоръчват фетална морфология да се направи към 20 седмица от бременността.

Колко точна е феталната морфология?

Повечето фетуси изглеждат нормално на скрининга, но това не гарантира напълно, че няма никакви когнитивни дефекти. Функционални дефекти (умствено изоставане, слепота, глухота), малки дефекти (малки гръбначни дефекти, цепната устна) и дефекти без видими ултразвукови характеристики (синдром на Даун) не могат да бъдат диагностицирани от феталната морфология.

Други аномалии могат да се появят в по късните седмици или след раждане и по този начин няма как да бъдат засечени през 20 седмица от бременността. Също така, затлъстяването и лоша позиция на плода също ще затруднят точността на феталната морфология.

Генерално казано, феталната морфология може да диагностицира около 80% от тежките когнитивни структурни аномалии при плода.

Какво може да се направи ако плода има аномалии?

Някои когнитивни дефекти могат да се диагностицират директно от ултразвуков тест. Някои, обаче, имат нужда от допълнителни тестове за да изключат по сериозни диагнози. Вашият лекар може да ви насрочи допълнителни ултразвукови тестове или ако структурните проблеми се потвърдят, може да се наложи консултация със педиатър или хирург за да сте сигурни, че ще се вземе най-доброто решение за вас и бебчето ви.

В краен случай, ако има тежки проблеми с плода, може да се наложи неготово хирургическо изваждане.