Какво представлява колпоскопия?

колпоскопия

Всяка жена трябва да преминава през профилактични женски консултации, с които да следи своето здраве. Преглеждащият лекар може да препоръча различни изследвания, за да се направи по-разширен генитален преглед. Една от процедурите, насрочвана често е колпоскопия.

Много дами не са запознати със съществото на прегледа. Тази статия има за цел да информира нежния пол какво представлява колпоскопия.

Какво представлява колпоскопия?

Колпоскопия е лека, неинвазивна процедура, която служи за внимателното изследване на шийката на матката, влагалището и външните полови органи. Прегледът се извършва със специален уред – колпоскоп. Целта му е да открие анормални клетки по тъканта.

Колпоскопия е първата стъпка към лечението и премахването на появили се неестествени клетки в шийката на матката. Прегледът може да спомогне за диагностициране на възпаления, предракови промени и брадавици в половите органи на жената.

Кога се прави колпоскопия?

Лекуващият лекар насрочва колпоскопия, когато резултатите получени от извършената преди това цитонамазка са притеснителни, т.е. показват необичайни стойности или наличие на аномалии.

Процедурата може да се направи и при определени оплакания от пациентката, например при наличието на необичайно по-силно вагинално кървене.

Как протича прегледът?

Прегледът колпоскопия отнема само около 20 минути. Процедурата може да носи лек дискомфорт на преглежданата, но не е болезнена.

По време на изследването жената ляга на специално обособен стол с опори за краката. Във вагината се вкарва устройство наречено спекулум, което се отваря и позволява разглеждане на вътрешността ѝ. По време на самия преглед се използва колпоскоп – микроскоп със светлина, с помощта на който се оглежда по-обстойно шийката на матката. За откриване на анормални зони се нанасят течности, а при нужда може да бъде взета тъканна проба за биопсия.

Каква е нужната предварителна подготовка?

Макар колпоскопия да е лек преглед, е препоръчително пациентките да преминат през специална подготовка, за да се осигурят максимално точните резултати.

Подготовката се изразява в половото въздържание около 2 – 3 дни преди процедурата. Препоръчително е колпоскопия да не се насрочва по време на менструация или непосредствено след нея. Добре е жените да избягват поставянето на тампони, лекарства или правенето на промивки на влагалището поне ден-два преди прегледа.

Какви са възможните резултати от колпоскопия?

Възможните резултати, които може да получите след колпоскопия се отнасят към наличието на анормални клетки на шийката на матката. Понякога тези проблемни тъкани изчесват сами, но в други случай се предписва лечение. Най-сериозният вариант е преминаване към моментално отстраняване на съответната тъкан.

Много жени, на които е назначена колпоскопия, не знаят какво да очакват от прегледа и изпитват определено притеснение. Пациентките, на които има предстои тази процедура, трябва да знаят, че той е безопасен и не носи значителни рискове за здравето. Няма нужда от излишно безпокойство и притеснение, доверете се на професионалната преценка на вашия лекар.