Използване на кислородната терапия в барокамера за лечение на пост-COVID синдром

кислородна терапия

През последните години има все повече доказателства, че хипербарната оксигенация може да се прилага с голям положителен ефект върху пациенти, страдащи от т.н. пост-COVID синдром. Кислородната терапия в барокамера в HBO Medical Support Center е иновативен метод за лечение на усложненията след прекаран COVID-19, като степента на подобрение при голяма част от пациентите е между 70 и 100 процента.

Какво представлява пост-COVID синдромът

COVID-19 е инфекциозна болест, причинена от острия респираторен вирус SARS-Co-V-2. През март 2020 г. Световната здравна организация обяви глобална пандемия от COVID-19. Вирусът причинява симптоми, които варират от много леки до тежки. Някои от хората са само преносители и нямат оплаквания, но онези с предшестващи медицински състояния, както и възрастните са с по-висок риск от сериозно заболяване. Децата могат да развият т.н. мултисистемен възпалителен синдром. Усложнението е рядко, но може да засегне много органи и системи.

Друго често срещано (при около 20% от хората) състояние при лица с анамнеза за вероятна или потвърдена инфекция със SARS-Co-V-2 е т.н. пост-COVID синдром. Той възниква обикновено 3 месеца след диагностицирането, като здравословните проблеми продължават седмици, дори месеци и не могат да се обяснят с друг причинител.

Пост-COVID синдромът се характеризира с набор от персистиращи физически, неврокогнитивни и невропсихологични симптоми като:

 • умора и проблеми със съня;
 • задух, кашлица;
 • болки в ставите, гърдите, мускулите, ушите;
 • затруднения с паметта и концентрацията;
 • учестен пулс;
 • загуба на обоняние или вкус;
 • тревожност и депресия;
 • мозъчна мъгла и замаяност;
 • диария;
 • обриви.

Според клиничните проучвания причините могат да бъдат свързани с патологично възпаление на мозъчната тъкан, причинено от вирусна инвазия или индиректно от невровъзпаление и хиперкоагулация. Едно се знае със сигурност – COVID-19 създава възпаление в самия бял дроб, което води до хипоксия – недостиг на кислород за поддържането на нормалните жизнени функции.

Масово проучваните възможности за лечение включват противовъзпалителни средства, специфични диети и когнитивно-поведенческа терапия. Нито една от тях обаче не е доказано ефективна.

Може ли лечението в барокамера да помогне в това отношение?

Лечение на пост-COVID синдром с хипербарна кислородна терапия (HBOT)

Хипербарната кислородна камера създава среда на повишено налягане, което насочва голямо количество кислород в тялото. Това облекчава състоянието на хипоксия много по-бързо от механичната вентилация на белите дробове, без да натоварва белодробната тъкан.

Ранни разработки и клинични изпитвания показват, че хипербарният кислород е както безопасен, така и ефективен при лечението на пост-COVID състояния. Тук ви представяме две проучвания, чиито резултати показват положителните ползи от лечението с чист кислород под налягане.

Първото изследване включва 10 пациента, които в рамките на 12 дни са били подложени на 10 сесии HBOT със 100% кислород до 2,4 атмосфери. Всяка сесия продължава общо 105 минути – три пъти по 30 минути + три 5-минутни паузи. Резултатите от терапията показват статистически значимо подобрение по скалата на Chalder за умора (много голямо), глобалното познание (голямо), изпълнителни функции (голям), концентрация (много голям), обработка на информация (много голям) и вербална функция (голям).

Друго проучване, публикувано през 2022 г., проследява ефекта от хипербарната кислородна терапия върху 73 пациента с пост-COVID синдром, които са подложени на 40 сесии HBOT, по една на ден. Оценяването на състоянието им е извършено в началото и на 1-ва, 2-ра или 3-та седмица след последната сесия. Отчетени са значителни подобрения в глобалната когнитивна функция, концентрацията, изпълнителната функция, качеството на съня и психическото състояние, както и намаляване на болката.

Как HBOT облекчава симптомите на пост-COVID синдрома

Един от симптомите на пост-COVID синдрома е болки в ставите и мускулите. Хипербарната оксигенация е добре известна със своите противовъзпалителни свойства и често се използва за лечение на възпалителни състояния и за подпомагане на овладяването на болката при такива състояния. Тази терапия насища с кислород увредената тъкан, облекчавайки или възстановявайки всякакви щети, които причиняват болката. Благодарение на насищането с кислород, натрупването на течност около увредената тъкан намалява и отокът спада.

Освен това е доказано, че HBOTпомага за облекчаване както на остри, така и на хронични възпалителни състояния чрез намаляване на освобождаването на провъзпалителни цитокини. Съществуват и проучвания, при които доказана с компютърна томография пневмония в следствие на инфекция с COVID-19 не се визуализира три до пет дни след започване на кислородната терапия. Плътността на белодробните лезии също изглежда намалява след HBOT.

Проучванията показват, че лечението в барокамера може да облекчи „тихата хипоксия“ (опасно ниско ниво на сатурация при липса на други тревожни симптоми като задух) и белодробната фиброза при пациенти, които са имали цитокинова буря поради COVID-19.

Механизми на HBOT, чрез които повлиява пост-COVID синдрома:

 • Оксигенация на тъканите
 • Стимулиране на основните енергийни процеси в митохондриите
 • Регенерация на кръвоносните съдове
 • Понижаване на възпалителните цитокини
 • Стимулиране на изграждането на нови стволови клетки

В заключение…

Човечеството разполага с достатъчно доказателства, че хипербарната оксигенация притежава солидни механизми за облекчаване на продължителните оплаквания след преболедуван COVID-19. Кислородната терапия в барокамера в HBO Medical Support Center има способността да ликвидира хипоксията, да намалява невровъзпалението и да подобрява оксигенацията на тъканите. 100% чистият кислород под налягане може да убива вирусните клетки на COVID-19 и да повлиява нарушения в коагулационните фактори, справяйки се ефективно с повишеното съсирване на кръвта, до което вирусът може да доведе.