Кога е време да вземем нов матрак?

кога се сменя матрак

Вашият матрак може да не е първото нещо, за което се сещате, когато не спите добре. Но тялото ви може да забележи преди вас кога трябва да го смените. Не бива да неглижираме важността на спокойствието и пълноценния сън. Има много причини, поради които матраците се повреждат или трябва да бъдат подменени. Подготвили сме 6 признака, които ще срещнете, ако е време да вземете нов матрак.

1. Болка при събуждане.

Ако се събуждате почти всеки ден с болки, вероятно имате нужда от нов матрак. Старият матрак може да причини напрежение във врата, раменете, кръста и таза. Това се случва, защото той вече не ви осигурява нужната опора.

Може също да забележите очертания на тялото си вдлъбнати в леглото. Функционалните матраци трябва да си възвърнат първоначалната форма след като напуснете леглото. Когато те се слегнат трайно, вече не поддържат естествената извивка на гръбнака ви. Това носи напрежение към други части на тялото ви, докато спите.

2. Видими признаци на износване.

Когато вашият матрак започне да показва признаци на износване, вероятно е време да го смените. Те включват:

• Увисване;

• Видими разкъсвания;

• Дупки и бримки;

• Петна;

• Други щети.

Други признаци за повреда на матрака, които не трябва да пренебрегвате, включват:

• Бучки или дълбоки вдлъбнатини;

• Излизане или разместване на пълнежа;

• Впиващи се в тялото пружини.

3. Вашите алергии, дишане или астма се влошават.

Ако алергиите ви са се влошили, а сезонът им не е започнал, причината може да е вашият матрак. Насъбраната мръсотия и акарите могат да причинят респираторни проблеми, които предизвикват алергии и астма. Един матрак може да има повече проблеми с акарите, отколкото си мислите.

Въпреки че старите матраци обикновено имат по-голямо количество прахови акари, отколкото всеки друг предмет в дома ви, те могат да крият и други опасности като:

• Мухъл;

• Бактерии;

• Други алергени.

4. На повече от 8 години е.

Всеки матрак има различна продължителност на живот. Легло от мемори пяна може да издържи от 7 до 10 години. Един пружинен матрак може да издържи около 8 години. Това до голяма степен обаче зависи от правилната грижа и поддръжка.

Препоръчва се да сменяте матрака си на всеки 6 до 8 години. Най-добре е обаче да започнете да търсите нов матрак веднага щом вече не се чувствате удобно. Инвестирането в качествен матрак е важно – това ще повлияе на неговата издръжливост и колко е добър за тялото ви. Ако е дошъл ред и на вашия, заложете на качеството – двулицев матрак цена, на която е трудно да устоите.

5. Тялото ви прегрява лесно.

Ако редовно ви става горещо по време на сън и се събуждате изпотени, може да се наложи да смените матрака си. Ако първоначално не сте имали проблем с регулирането на температурата, когато сте закупили матрака, това е сигурен знак, че годността на му е изтекла. Колкото по-дълго го използвате, толкова повече ще се слегнат материалите и ще ограничат въздушния поток.

6. Имате проблеми със съня.

Проблемът със съня е последният знак, който показва, че вероятно трябва да смените матрака си. Те често може да са причинени от вашия матрак. За да разберете дали това е така, спете на различно легло за една нощ. Ако спите значително по-пълноценно, тогава е добра идея да се сдобиете възможно най-бързо с нов матрак.

Липсата на достатъчно сън може да причини значителен стрес и хронични проблеми на тялото ви. Възможно е да изпитате забавени умствена и двигателна дейност, хронична умора, както и понижено настроение.

Ако наблюдавате един или повече от тези признаци при вас, време е да започнете да търсите следващия си матрак. Сънят е от решаващо значение за човешкото тяло и пълноценния живот. Липсата му може да повлияе на целия ви ден, а в продължителен период и на вашето здраве.