Кои са най-добрите марки водка

марки водка
Снимка: Pixabay

Консумацията на алкохол трябва да е премерена. Колкото качествен и да е той, ако не го пием с мярка, съществува риск от негативни последици в здравословен аспект. Изборът на правилната за нас напитка е също важна подробност, която трябва да обмислим. Водката е сред най-предпочитаните видове алкохолни питиета – руска, френска и др. Марки на пазара има много, както и лимитирани бутилки, които могат да бъдат поднесени и като подарък.

Кога и как да консумираме водка?

Употребата на водка е цяла култура. От съществено значение е да я пием правилно, за да се насладим максимално на вкусовите ѝ качества. За нея е известно, че е една от най-старите напитки, познати на човек, особено сред руснаците, за които тя се е превърнала в емблема. Именно затова руската водка е толкова предпочитана –  характеризира се с отлично качество и с вкус без аналог.

Съдържанието на водката е 40% алкохол и 60% вода. В класическия си вариант тя е чиста и без примеси, но може да се открие и с добавки (пиперлива, медена, с брезови пъпки и др.). Колкото по-малко фузилни масла и хранителни агенти съдържа тя, толкова по-високо е нейното качество. В 100 мл от течността има около 260 калории, затова е добре да я употребяваме умерено.

Водката се пие в малки количества. Важно е порциите да не са големи, за да се разгърне нейният вкус напълно. Сипва се в ниска чаша с вместимост до 60 мл, наричани още шотове. С тях тя се консумира на “екс”, а след това се издиша. Това е общоприетият начин за пиене на питието, но по нашите географски ширини тя се употребява по малко по-различен начин.

Много хора обичат да пият водка в чист вид и без да я смесват с други напитки. За някои обаче вкусът ѝ е прекалено тръпчив и предпочитат да я смесят с безалкохолно. Храни като плодовете и газираните напитки са добро допълнение, както и фрешовете. Коктейлите с този вид алкохол са също доста популярен избор, на който се залага често по баровете и дискотеките.

Кои са най-добрите марки?

Преди да купим бутилка водка, трябва да решим на коя марка да заложим. Популярните имена на пазара не са никак малко, но тези с най-добра репутация са:

  • Фаберже – не просто питие, а изкуство… Колосалната цена на бутилката се обяснява с майсторското изпълнение, доближаващо се до шедьовър. Опаковката е във формата на яйце и съчетава аристократизъм и лукс. За изработката ѝ са използвани златни елементи и кристали, а за производството на царственото питие е вложена вода от сладководното езеро Ладога. То е със слаба минерализация, което оформя и мекия вкус на питието;
  • Столичная – това руско творение често пъти е било обект на имитации, но уви – неуспешни. За производството на Столичная се залага на специална технология, включваща дестилирането на зимна пшеница и употребата на ледникова вода, която се определя като най-чистата. Филтрацията на водката се прави с изключителна прецизност – през кварц и през въглен. Характерното за Столичная е нейната запомняща се мекота и превъзходен вкус;
  • Reyka – ако търсите изтънчено питие с блажен вкус и плодови акценти, Reyka е идеалното за вас решение. То предлага вдъхновяващо начало с първата глътка и кадифен финал, който ще остави запомняща се следва в небцето. Присъствието на дивите плодове са едва доловими, но и в точното количество, за да не отклонят внимание от мекотата като основен акцент;
  • Grey Goose – френската напитка се прави в провинция Cognac, където преминава през естествена филтрация. Влага се минерална вода, което е сред основните причини за нейната пивкост и блажен вкус. Цялостната заявка на водката с марка Grey Goose е елегантност, свежест и чистота. Може да се закупи в различни разфасовки и цени;
  • Crystal Head – има много какво да се каже за тази марка, популярна със своята авангардна опаковка във вид на череп. За създаването на Crystal Head се използва царевица с канадски произход, а след това се дестилира четири пъти в неутрален спирт от зърно. Филтрацията на питието се извършва осем пъти, няколко от които са през слоевете на полускъпоценни кристали Херкимер;
  • Belvedere – луксозно питие с кристална консистенция, чиято родина е Полша. Производствената технология включва три филтрации и четири дестилации, а коркът за затваряне на готовата бутилка е също накиснат в Belvedere алкохол.

Изборът на алкохол от този вид трябва да се извърши с мисъл към детайла. Задължително е да купим алкохол с безкомпромисно качество, за да се насладим максимално на питието. Марката е също от значение, както и цената за бутилка – има луксозни и бюджетни решения, така че всеки купувач да успее да намери подходящия за себе си продукт.

Откъде да купуваме алкохол?

Употребата на алкохол би могло да бъде приятно преживяване и риск за нашето здраве. Последното е възможно, ако се сдобием с фалшификат, наместо с оригинален продукт. Затова при избор на водка или друг вид алкохолно изделие е редно да проверим търговеца и да сме сигурни, че той предлага само първокласни изделия. Така ще сме спокойни, че парите ни са оправдани и няма шанс да се натровим.