Пълнее ли се от хранителните добавки?

прием на хранителни добавки
Снимка: Pixabay

Хранителните добавки се приемат от доста хора с различни цели. Тяхното предназначение може да бъде разнообразно, в зависимост от състава им, но най-честото притеснение на потребителите е свързано с това дали от тях се пълнее. Това зависи основно от конкретното им действие, организма на този, който ги взима, както и съставките заложени в тях, напомнят от аптеки Galen.

Какво представляват хранителните добавки?

Преди да разгледаме темата, трябва да си припомним какво точно представляват хранителните добавки. Те се приемат допълнително, най-често към основното хранене, като това дали се пълнее от тях зависи от много фактори, като например състав и действие върху организма.

Хранителните добавки могат да включват в състава си витамини, минерали, антиоксиданти, билки, аминокиселини, мастни киселини и други полезни вещества. Тяхната цел не е да пълнеете или да не пълнете от тях, а да предоставят на организма ви веществата, които не успявате да си набавяте чрез храненето.

Важно е да се спомене, че те в никакъв случай не са заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Не трябва да позволявате заради страх от пълнеене да неглижирате приема на истинска храна.

За какво се приемат хранителни добавки?

Нека да разгледаме различните търсени ефекти от приема на допълнителни вещества за организма, за да разберем кога може да очакваме леко покачване на теглото и къде не. Ето няколко от най-основните причини за приема на такъв тип продукти:

  • Дефицит на хранителни вещества – когато имаме някаква липса на вещества в организма, следва да се сдобием с тях чрез хранителни добавки. Това е нужно, за да може тялото ни да функционира правилно и да са запълнени всички негови нужди. Това ще ни даде сила и стабилност на имунната система и ефекти като пълнеене могат да изчезнат, тъй като това често се случва поради различен дисбаланс. Най-често се срещат липси на желязо, различни витамини, минерали и протеини. Важно е да се отбележи, че приема на завишени количества може да има неблагоприятен ефект, за това е добре преди да решите от какъв продукт се нуждаете да се посъветвате със специалист.
  • Слаб имунитет – друга честа причина за прием на хранителни добавки е слабият имунитет. Правилният продукт ще подсили организма и ще му помогне да се справи с нежелани състояния, като инфекции и вирусни заболявания. Според зависи от тяхното съдържание, може да се срещне ефект на пълнеене, но той не е задължителен. Качването на тегло понякога е желателен ефект, като това зависи от конкретното състояние и нуждите на всеки човек.
  • Стомашно-чревни проблеми – хранителните добавки могат да благоприятстват за подпомагане на здравето на стомаха и червата, включително за лечения на запек, диария, газове или цялостно подобряване на храносмилателните функции. В този случай отново не е задължително да има ефект на пълнеене, но понякога, например при по-дълги състояния на диария, е наложително да има съставки, които да доведат до това. Всичко зависи от конкретният продукт, както и от веществата, които той съдържа.
  • Стрес и депресия – това е един от много честите проблеми, при който хората прибягват към приема на хранителни добавки. Подобни състояния често водят до хормонален дисбаланс, което само по себе си може да доведе до нежелано пълнеене и качване на повече килограми. Добре е да се посъветвате със специалист за точният продукт, който да ви помогне да постигнете нужният баланс, като ви отърве от неприятния стрес.
  • Покачване на мускулна маса – в повечето случаи хората, които извършват физическа активност, като например фитнес тренировки или някакъв друг спорт, имат нужда да покачат мускулна маса. С правилните за вас хранителни добавки това може да е много по-лесен процес. Тези продукти най-често водят до качване на килограми. За да качим мускулна маса са нужни повече калории и отслабването не е ефектът, който се търси.

хранителни добавки

Приемът на допълнителни полезни вещества може да доведе както до напълняване, така и до отслабване. За да постигнете целите си е важно да използвате подходящият продукт, а за да го подберете правилно е най-добре да се посъветвате със специалист диетолог. Различните видове могат да носят със себе си разнообразни ефекти, но е важно да сте добре запознати предварително с всички тях. Това несъмнено ще ви бъде от помощ да се справите с нуждите си по най-добрия възможен начин.

Как да разберете дали имате нужда от хранителни добавки?

Преди да започнете да приемате какъвто и да е продукт, трябва да се уверите в неговата безопасност, както и да сте максимално наясно дали има страничен ефект като например пълнеене, приливи на енергия, отпадналост и други. Точно затова винаги трябва да се съветвате с лекар или диетолог. Ето обаче някои симптоми, които ще ви подскажат, че организмът ви има нужда да си набави допълнителни вещества:

  • умора и липса на енергия – ако се чувствате изтощени и не можете да се концентрирате по време на извършване на ежедневни дейности или в работния си процес, може да се нуждаете от вещества, които да подпомогнат метаболизма ви и да повишат вашата енергия;
  • лошо хранене – ако се храните основно с fast food, като например дюнери, бургери и пици, то вие няма как да си набавяте всичко, от което организма ви се нуждае. Това е начин за сигурно пълнеене и отслабване на имунната система;
  • често боледуване – ако забелязвате, че боледувате твърде често, то това е сигурен знак, че в организма ви има липси на полезни вещества. Можете да се обогатите с тях чрез правилно хранене или продукти, които съдържат в състава си подходящи витамини и минерали, които да подпомогнат имунния отговор;
  • възраст – разбира се с напредването на възрастта е напълно нормално в организма да се появяват различни дефицити. Ако искате да сте здрави и да живеете пълноценно е добре да приемате нужните хранителни добавки.

Не забравяйте, че всички тези симптоми трябва да бъдат обсъдени с вашия личен лекар, и заедно да решите какви добавки е правилно да включите в режима си. Винаги следвайте указанията за прием на опаковката или ги приемайте по начина, по който ви е казал вашият лекар или фармацевт, напомнят от онлайн аптека galen.bg. Така ще избегнете неприятни възможни странични ефекти като напълняването.