Вятърът не е единственият виновник за напуканите устни: Още пет възможни причини

грижа за устните

Устните са особено чувствителни и често се напукват през студените месеци. И това далеч не е само естетически проблем. Понякога те стават толкова болезнени, че ви причиняват дискомфорт.

Важно е да вземете мерки още в самото начало, защото кожата на устните бързо се влошава. По правило през горещите и студените месеци оплакванията в това отношение са най-често срещани. Ето защо е хубаво винаги да имате под ръка качествен балсам или гланц и да не излизате навън без никаква защита на устните.

Освен вятъра и студа, има още пет възможни причини за напуканите устни:

  1. Дехидратация

Ако не пиете достатъчно вода, устните ви също могат да пострадат. Тъй като там кожата е тънка, признаците на дехидратация са особено видими.

Ето защо е важно да пиете достатъчно вода, дори през зимните месеци.

  1. Липса на витамини

Когато не се храните правилно, устните ви могат да започнат да се белят или зачервяват неприятно.

Цинкът, желязото и витамин В2 са важни за общото ви здраве, но и за по-бързото заздравяване на раните. Техният дефицит може да влоши състоянието на кожата на устните.

  1. Често облизване

Неприятен навик, който имат не само децата. През зимата обаче това може да нанесе големи вреди на устните. Слюнката отмива естествените мазнини от устните, които и без друго ни липсват през зимата заради престоя на закрито и горещия въздух.

  1. Контактен дерматит

Възможно е да използвате неподходящ козметичен продукт, който дразни нежната кожа на устните. В това число влиза и пастата за зъби, която може да предизвика също такава реакция.

  1. Неподходящ балсам за устни

Ако кожата на устните ви е напукана и ви носи неприятни усещания, може би използвате неподходящ за вас балсам или гланц. Не е задължително той да е непременно некачествен. Възможно е да не ви подхожда като състав и да се нуждаете от нещо по-хидратиращо.

Вижте също: Полезни съвети за зимна козметика