Сребърните бижута – обичани и тачени не само днес, но и в миналото

сребърно бижу
Снимка: Unsplash

Изработването на сребърни накити датира още от откриването на този толкова обичан метал. Доказателства за това ще срещнем дори у нас.

В Одесос (днешна Варна) е открито най-древното златно съкровище познато на човечеството. Варненският некропол е съхранил за света скъпоценности датирани още от 4 400 години пр. Хр. Освен всеизвестните предмети от злато там са намерени многобройни ценности от сребро, бронз и мед. Това са едни от най-красивите и изящно изработени предмети, които ни вдъхновяват и днес.

Не само златото, но и всяко сребърно бижу, говорят за отминали епохи на разкош и неизмерим талант.

Пътешествие през вековете

Нека да прескочим за малко до Боливия. Държавата е известна с любопитния факт, че притежава цели две столици – Сукре и Ла Пас. Уникалната география на страната я прави собственик на не един вулкан. Там ще открием и най-високия обитаван град известен на нашата планета. Потоси – той се намира в подножието на Серо Рико. Този връх е известен с нещо повече от своята впечатляваща височина (близо 4000 метра). Огромните находища от сребро го правят източник на несметни богатства.

Те са открити съвсем случайно от селянин, търсещ своята изгубена лама. Бродейки по студените височини, въпросният представител на селското общество решил да се посгрее на огъня. В резултат от топлината, под жаравата изненадващо потекли блестящи сребърни вади.

Векове наред градът е бил монетарница на испанската корона. През въпросния XVII той се явява един от най-населените райони, а именно над 200 000 души. Много от тях били ангажирани в мините, които са взели не един човешки живот, за да можем днес да се радваме на техните съкровища.

Сребърните находища били толкова богати, че в един момент испанците започнали да се чудят какво да ги правят. Но както всичко хубаво в света, и тази приказка имала край. Потоси се радвал на безмерни богатства само до края на XVIII, когато залежите се изтощили. Това обаче не му пречи да влезе в историята с един от най-красивия и обичан благороден метал.

Интригуваща цена

Поради големината на подобни находища цената на среброто днес е повече от достъпна. Едновременно с това можем да се радваме на качествени, дълготрайни и уникални по своята красота бижута. Не искате ли да притежавате частица от вдъхновяващата история?!

Направете си подарък с неустоимите предложения на Shine.bg. Съвременните модели носят повече финес и обаяние от когато и да било.

Украсете тоалетите си с някои от най-новите предложения на сайта, или просто вземете следващия си талисман, който да ви носи късмет винаги и навсякъде.