Видове протеин за трениращи

видове протеини

Естествени източници на белтъчини са животинските и растителни храни, с голямо съдържание на протеини – месо, мляко и яйца. Животинските съдържат всички аминокиселини. Сред растителните храни най-качествен протеин има в соята и конопа, но полезни белтъчини съдържат ядките, бобовите и житните растения.

Телешки протеин изолат има много по-големи количества аминокиселини, в сравнение останалите. Притежава естествено високо наличие на креатин, което спомага за интензивен мускулен растеж и сила.

Яйчният протеин е пълноценен източник на аминокиселини. В него няма лактоза и е предпочитан от хората с непоносимост към нея. Съдържа специфичен пептид, който регулира времето за преминаване на протеина през храносмилателната система – усвоява се за 2-3 часа, това е средна скорост, в сравнение с тези на казеина и суроватъчния протеин.

Суроватъчният протеин се съдържа в млякото, около 5-6 гр. в 1 л. и има бързо асимилиране 30-60 минути, така организмът си подсигурява аминокиселините, нужни за възобновяване и растежа на мускулната маса, сутрин след ставане и след физическо натоварване. Според технологичния процес се произвеждат:

  • Суроватъчен концентрат се добива чрез филтрация, при която белтъците запазват своята цялост и свойствата си, но остава и наличие на мазнини и лактоза. Съдържанието на белтъчини е в диапазона 70 – 80 %.
  • Суроватъчния изолат съдържа доста по-малко мазнини и лактоза и белтъчното съдържание е около 90 %. Ако се използва технология на йоно-обменен се получава продукт с най-малко примеси в сравнение останалите суроватъчни протеини, но при добиването се премахват и някои необходими пептиди. С технология микро филтриране при ниски температури, в извлечения протеин са налични необходими белтъчини, като има минимум примеси и е най-оптималния суроватъчен изолат.
  • Хидролизирания протеин е с много високо белтъчно ниво. При хидролизата белтъчните макромолекули се разделят на олигопептиди, което улеснява усвояемостта.

Казеинът е протеин, който се извлича от млечни източници. Той има пълноценен, аминокиселинен профил. Усвоява се бавно, между 6 до 8 часа, но има по-голям антикатаболен ефект. Затова е подходящ за набавяне на аминокиселини в моменти, когато не е необходимо бързо да се усвояват. Приема се с последното хранене и спомага за възстановяването на мускулите в периода на нощния сън.

Соевия протеин е с най-близък състав до животинските белтъчини и има ниско наличие на мазнини. Неговата усвояемост е висока. Подходящ за вегетарианците, подпомага сърдечно-съдовата дейност и стимулира действието на някои хормони, като така ускорява метаболизма, горенето на мазнините и снижаване на холестерола. В съчетание със суроватъчен протеин се постигат хубави резултати за трупане на мускулна маса.

Конопът е чудесен източник на протеин. Той съдържа всички аминокиселини в подходящо съотношение, в това число незаменимите мастни киселини омега 3 и омега 6, съдържа антиоксиданти, ензими и фибри. Подходящ е за хора на различни диети и вегетарианци. Конопения протеин спомага за намаляване на холестерола и нормализира кръвното налягане, полезен за имунната система и оптимизиращ метаболизма.

Протеинът на прах може бъде само от един вид, или протеинова матрица – комбинация от протеини, синтезирани по различен технологии.

Източникhttps://shop.4fitness.bg