6 метода за пречистване тялото от токсини

детоксикация

Всеки, който някога е бил на пречистваща диета, знае какво е усещането за лекота на тялото, прилив на сила, енергия и жизненост! Детоксът е много важен. Събрахме най-полезната информация за пречистване на тялото и тук ще научите защо е необходимо пречистването.

Често може да чуете от спортисти, лекари и хора на здравословно хранене думата детокс. Това е популярен начин за избавяне тялото от всички вредни вещества. Благодарение на пречистването може да се отървете от много токсини, да подобрите имунитета и фигурата на тялото си.

Пречистването започва в черния дроб. Проявява се на два етапа: първо черният дроб превръща вредните вещества в силно реактивни метаболити, а след това отстранява тези токсини. Бъбреците играят важна роля в детоксикацията. Те филтрират излишните токсини и отпадъци от кръвта и ги отделят с урината. Белите дробове филтрират вредните вещества във въздуха. Червата унищожават паразитите и други нежелани организми. Следователно здравословната диета е един от ефективните начини за прочистване. На първо място изхвърлете и забравете за храни, които пречат за детоксикацията. Сред тях на основно място е захарта. Тя се намира в безалкохолни напитки, плодови сокове и всякакви хранителни смеси.

Всичко е в храненето

Ето и някои съвети относно храните, които да използвате за естествено пречистване на тялото и кои трябва да бъдат изключени, за да са работещи методите за детоксикация.

1. Най-добрите продукти за детоксикация

Изследванията показват, че зеленчуци, плодове, горски плодове, чесън и подправки (като куркума), задействат прочистването на организма по всички възможни канали. В комбинация с правилния протеин и висококачествените мазнини, може да създадете отлична здравословна диета за цял живот.

Естествени мазнини и масла (маслини, ленено семе, коноп и други) могат да се добавят към салати, зърнени храни, зеленчуци и навсякъде.

Ядки и семена – това са отлични източници на фибри. Те са изключително необходими на организма.

Здравословен протеин – такова е био месото и дивите морски дарове.

Бобовите растения – те са богат източник на различни аминокиселини.

Плодове – имат добре познати антиоксидантни свойства. А също така плодовете съдържат голямо количество вода.

Зеленчуци – по-добре е да пречистите организма със зеленчуци, без нишесте (например зеле, тиквички, чушки, краставици и др.). Подобно на ядките, те са с високо съдържание на фибри.

2. Изберете чай (билки, зелен), по-добре е да откажете кафето

Пригответе си специални миксове (например, джинджифилова напитка с лимон и куркума) или коктейли. Към последните може да са от всякакви зелени, зеленчуци, плодове и др.. Може да пиете активен въглен или висококачествена рафинирана глина.

Не забравяйте да пиете вода! При почистване може да увеличите стандартните препоръки (30 мл на 1 кг) и да пиете около 3 литра на ден (ако бъбреците се справят и няма подуване). Лимон, парченца краставица, листа от мента или босилек могат да се добавят към водата. Това само ще обогати течността и ще разнообрази вкуса.

Не говорим за алкохол. Алкохолът е забранен, с каквото и да е пречистване.

детоксикация

3. Не забравяйте за спорта

Когато спортувате, вашето тяло се загрява, охлажда се с отделянето на пот, а с нейна помощ се отделят и много токсини. Например металите (арсен, олово и живак). Не използвайте химически дезодоранти преди тренировка – не ограничавайте изпотяването.

Също така може да включите време за парна баня и сауна. Принципът на пречистване е един и същ. Водят до по-добро отваряне на порите и бързо прочистване.

4. Здравословен сън

Според учените лошият и кратък сън влошава функционирането на човешката лимфна система. Това води до натрупване на токсини. Дори да следвате всички съвети за детоксикация, но спите малко и непълноценно, няма да може да очистите ефективно тялото.
Колегите от сайта hralupata.com споделиха, че това им е любимия метод! 🙂

5. Водна терапия

Опитайте се да вземете горещ душ в продължение на няколко минути, след това сменете потока вода на студена и задръжте за 30 секунди. Повторете тези упражнения 3 пъти и след това легнете под завивките за половин час.

Опитайте също да правите дихателни упражнения за по-добра циркулация.

6. Направете гладни дни

Веднъж месечно или поне веднъж на няколко месеца в продължение на 2-3 дни пийте само вода и яжте зеленчуци и плодове (сурови или варени). Нищо повече. Това ще позволи на храносмилателната система да си почине и да рестартира процесите в тялото. Ще видите, че дните на отказ от тежка храна ще ви заредят с жизненост и лекота в цялото тяло. Ще бъдете по-активни от обикновено.