Имуностимуланти – най-добрата превенция срещу вируси

имуностимуланти

Имунната система е защитен механизъм, който тялото ни използва срещу патогени, вируси и бактерии. Когато тя работи добре, е достатъчна силна, за да унищожава нашествениците, атакуващи тялото ни. Има редица обстоятелства, които могат да нарушат нормалната й функция и да ни направят податливи на инфекции. Прекомерният стрес, нездравословното хранене, тютюнопушенето, злоупотребата с лекарства, както и хроничните болести са част от факторите, нанасящи поражения на тази сложна система.

След тежко боледуване и прием на антибиотици обикновено имунната система се срива. В този период е препоръчително да се приемат имуностимуланти не само от децата, но и от възрастните. Те активират имунните сили и повишават способността на организма да се справя с патогените. Разбира се, имуностимулантите не заместват пълноценното хранене. В съчетание със силна и питателна храна обаче бързо възобновяват силите на организма да се бори сам с инфекциите.

През последните години на пазара се предлага богат избор от естествени и натурални имуностимуланти, които могат да се приемат от цялото семейство. Те, освен че стимулират и укрепват имунната система, оказват благотворно влияние и върху други функции на организма. Повечето оттях съдържат антиоксиданти и имат противовъзпалително действие. Обикновено в състава им е включена богата комбинация от билки, която не само намалява риска от респираторни заболявания, но и влияе върху продължителността на вече появили се такива.

Хранителни добавки

Имуностимуланти под формата на хранителни добавки се препоръчват при тежко боледуване, продължителен прием на антибиотици, чести усложнения и бактериални инфекции. Хроничните заболявания на дихателните пътища, храносмилателната система, повтарящите се пневмонии и бронхити не рядко водят до имунодефицитни състояния. В тези случаи е препоръчителен приемът на хранителни добавки, осигуряващи нормалната функция на имунната система и обща подкрепа на организма. Те са лесни за употреба и често приятни на вкус. Предлагат се под различна форма – таблетки, сироп, желирани бонбони, капки, пастили, сок, капсули, гранули.

Колегите от parvolak.com споделиха, че децата обикновено предпочитат имуностимуланти под формата на сироп или желирани бонбони. Те са вкусни и не дразнят стомаха. Освен действието си върху имунната система, те осигуряват нужните витамини, минерали и микроелементи. Пият се през есенно-зимния период като профилактика.

Имуностимулиращи медикаменти

Имуностимулантите под формата на химически медикаменти се предписват с рецепта и се пият по определена схема. Те често имат странични ефекти, както и противопоказания. Приемът им обикновено се налага при остри инфекции на дихателните пътища.

През последните години се налага тенденцията да се приемат имуностимуланти с натурални съставки, които щадят организма и не натоварват черния дроб. С тях, разбира се, също не трябва да се прекалява. Обикновено се спират през пролетта, когато респираторните заболявания намаляват.