Разширен стомах: какво го причинява и как да се справим

разширен стомах

Разширеният стомах може да бъде резултат от различни фактори. Много често проблемът е от временен характер и отшумява, когато отстраните причините. При всички положения най-доброто решение да му обърнете внимание навреме.

Обикновено основният фактор, отговорен за разширения стомах, е свързан с храната. Големите количества мазни и вредни храни не ви носят само неудобство и дискомфорт, но и подут и болезнен стомах.

Хроничното преяждане е често срещан проблем и води до наддаване на теглото, включително и в областта на стомаха. Добрият диетичен план и редовните упражнения тук могат наистина да помогнат. Разбира се, това няма как да се случи, ако не проявите силна воля и мотивация. Резултатът обаче наистина ще си заслужава.

Някои храни и напитки разширяват стомаха повече от други. Например, пиенето на газирани напитки и бира може наистина да доведе до това притеснително състояние.

Има и не малко хора с непоносимост към лактоза. Те не могат да я усвоят и това води до подуване. Проблемът се появява веднага след консумацията на лактоза. Симптомите в повечето случаи отшумяват или спират, когато намалите или изобщо преустановите консумацията на проблемните храни.

Синдромът на раздразнените черва също засяга долната част на чревния тракт. Това състояние не само причинява болка в корема, но също и нередовен стомах. Той пък от своя страна води до подуване, дискомфорт и неприятни промени в начина на живот. Промяната в диетата също помага за облекчаване на симптомите.

Има и доста по-сериозни причини за разширения и подут стомах, като възпалителни заболявания, миома при жените, рак на стомаха и други.

За щастие, в повечето случаи разширеният стомах се дължи на твърде много храна, застоял начин на живот, стрес и липса на сън.

Как да се справите с разширения стомах?

  1. Намалете порциите и дъвчете бавно

Големите порции са по-трудни за храносмилане. Бавното дъвчене ви предпазва от поглъщането на големи количества храна. А също така и поглъщате по-малко въздух, което предотвратява образуването на газове.

  1. Вместо газирани напитки, пийте достатъчно вода

Хидратирането е изключително важно. Липсата на течности води до запек. Които допринася за разширения стомах. Когато усетите дискомфорт, изпийте 1 или две чаши вода и ще намалите симптомите.

  1. Внимавайте с кофеина

Кафето и другите кофеинови напитки дренират течностите в организма и могат да предизвикат подуване на стомаха.

  1. Избягвайте алкохола

Алкохолът има диуретичен ефект и е токсичен за някои чревни бактерии. Ограничете го до една чаша и то не постоянно.

  1. Движете се

Работите ли в офис? Ако е така, вероятно прекарвате твърде много време в седнало положение? За да компенсирате това, ставайте на равни интервали и се разхождайте.

  1. Избягвайте храни, които причиняват газове

Избягвайте преработени храни с високо съдържание на мазнини.

  1. Осигурете си релаксация

Знаем, че стресът може да окаже влияние на храносмилателната система. Въпреки това, често го пренебрегваме, когато говорим за разширен стомах.

  1. Спрете да пушите

Това ще намали подуването на стомаха, тъй като обикновено с пушенето поглъщате много въздух.

  1. Не лягайте веднага след храна

Вместо да се излегнете на дивана, по-добре се разходете.

Вижте също: 10-те най-добри домашни средства за справяне със запека