Фитнес треньор: отговорности, плюсове и минуси на професията

фитнес професия

Фитнес треньорът е инструктор, който разбира тренировъчните програми, правилата за изпълнение на упражненията и хранителните характеристики.

Професия фитнес инструктор

Работа като фитнес инструктор е много търсена професия, тъй като секторът на услугите се е развил значително и човек може да спортува с професионалист. Този инструктор трябва да бъде надежден, тъй като излага на риск клиентите, които използват физически дейности за работа с тялото.

За да работите в тази професия, се нуждаете от комуникация с хората, подкрепа на настроението и помощ за постигане на целта. Също така, фитнес треньорът изпълнява ролята на мотиватор, с помощта на който клиентът може да тренира със сериозно отношение и редовно.

За да работите във фитнес клуб, не е необходимо да имате висше образование, можете да вземете специални курсове, които ви позволяват да тренирате хора.

Задължения на фитнес треньор

Основното задължение на инструктора е да слуша и чува желанията на клиента. Също така трябва да вземе предвид много фактори, които могат да повлияят на качеството на тренировката.

Това може да бъде:

  • Наличието на болести;
  • Мускулни наранявания;
  • Навяхвания и сухожилия;
  • Характеристики на физиката;
  • Опит в тренировките и т. н.

Също така инструкторът трябва да внуши дисциплина на своя клиент и да го мотивира да постигне целите си.

Треньорът е длъжен да изготви индивидуален план за обучение, тъй като само в този случай той ще може напълно да развие тренировъчния потенциал на клиента и да го доближи до желания резултат.

Например, ако посетител на фитнес клуб реши да проведе уроци с професионалист, за начало той трябва да изясни подробно всички физически параметри на клиента.

фитнес мотивация

Треньорът е длъжен да покаже и разкаже основните етапи на бъдещото обучение, да избере оптималния режим на трениране и скоростта на постигане на целта.

Ако Фитнес инструкторът провежда групова тренировка, той трябва да наеме група клиенти, които имат същата или подобна цел. Преди началото на занятията се извършва и оценка на физическото състояние на всички участници, избира се обща цел и система от упражнения.

Също така, фитнес треньорът трябва редовно да повишава квалификацията и да потвърждава знанията си. Във фитнес сферата е добре дошло изучаването на допълнителни курсове, които дават възможност на специалиста. Освен това треньорът трябва да има умения за първа помощ, тъй като фитнес залата е източник на повишена опасност.

Умения, необходими на фитнес треньор

Специалистът трябва да има познания по биохимия, биомеханика, анатомия, физиология и др.

Уменията, които осигуряват стабилна работа на специалист, включват:

  • Изготвяне на индивидуални и групови тренировъчни програми;
  • Привличане на нови клиенти;
  • Демонстрация на упражнения и техники за тяхното изпълнение и др.

Тъй като треньорът работи във фитнес клуб, той трябва да следи чистотата на залата. За това по график той изпълнява функциите на дежурен треньор.

Неговите отговорности включват не само почистване на спортно оборудване, но и консултиране на нови клиенти, разпитване и предлагане на техните услуги.

Изискванията за специализирани умения могат да варират в зависимост от политиката на клуба.

Перспективи за кариера

Кариерата на инструктор директно зависи от нивото на неговите знания и качеството на обучението. Първата стъпка може да бъде работа като обикновен инструктор. Следващата стъпка може да бъде преподавателска позиция за други треньори, той също може да стане представител на клуба и да допринесе за неговото популяризиране и реклама.