Работещите майки отглеждат по-успешни дъщери

работещи майки

Всяка работеща майка се чувства виновна от време на време за това, че оставя детето си на детска ясла или градина, въпреки нежеланието му. Нормално е да се измъчвате, особено в началото и да се питате дали сте взели правилното решение.

Ако и вие сте от тях, ще побързаме да ви успокоим обаче с най-популярните изследвания по темата, а именно – работещите майки отглеждат по-успешни дъщери. Ние бихме добавили и че освен по-успешни, тези деца стават и по-самостоятелни, уверени и общителни. Не ви се вярва? Да видим.

Работещите майки дават добър пример на децата си

Проучвания, които обхващат 50 000 възрастни от 25 държави, показаха, че децата на майките, които са били принудени да работят, докато ги отглеждат, става по-успешни и образовани от останалите. Тази тенденция се наблюдава основно при дъщерите.

При синовете няма съществена разлика в това отношение, може би защото те по-принцип са по-амбициозни и решени да успеят професионално.

При тях обаче се наблюдава друга интересна тенденция – тези от тях, които имат работещи майки, стават по-грижовни родители и по-често се включват в домашните задължения. Те отделят повече време на децата си като възрастни и се чувстват по-ангажирани със семейството.

Вижте също: Искам дъщеря – как да заченеш момиче

Когато една жена работи, тя не само допринася за семейния бюджет, но се чувства и по-пълноценна като човек. Работещата майка помага на себе си и професионално, и по-емоционално, което пък я прави по-щастлив човек.

Това не означава, разбира се, че останалите трябва да се чувстват по-неудовлетворени. В случая същественото е, че ако една майка реши да се върне към работата си по-рано, не трябва да се обвинява непрекъснато за това.

Вижте също: CV бланка за работа

Важното е един родител да бъде щастлив, за да може да подсигури и щастливо детство на своето дете. Обратното винаги се отразява на психиката на децата и по един или друг начин оказва влияние върху живота им като възрастни.