12 съвета, които са по-добри от всяка диета

спортуваща жена

Целта на всяка диета е да намали дългосрочно килограмите, но това в повечето случаи не се получава. Дори да издържите лишенията от диетата, след периода на захранване започва истинската битка. В повечето случаи не отнема много време и отново се връщате в стария си размер, но двойно по-разочаровани. И това е така, защото не сте променили начина си на живот, а просто временно сте се отклонили от него. Опитайте с нашите 12 съвета, които са по-добри от всяка диета.

Бройте калориите в рамките на една седмица

Не се ограничавайте за една седмица и старателно запишете в една тетрадка колко калории консумирате обичайно. След тази седмица обаче намалете дневните калории от 150 до 300, в зависимост от нуждите ви за отслабване. Това означава, например, да се лишите от шоколадчето, което с наслада похапвате в следобедните часове. Всичко останало може да консумирате, както обикновено. Идеята е калорийният дефицит да не бъде голям, за да няма здравословни последици. Ще се изненадате колко голяма ще бъде разликата само след месец, без да променяте нищо друго.

Не се лишавайте, намерете правилното количество

Формулата за успех не е да гладувате, а да намерите точната мярка. Не е нужно да се ограничавате от определени храни. Организмът се нуждае от всяка хранителна група и съвсем не е нужно да изключвате въглехидратите от менюто си. Овесените ядки, например, са бавни въглехидрати, които ни зареждат с енергия, витамини и минерали. Черният шоколад със съдържание на какао поне 80% е не само полезен, но и доказано потиска апетита. Горчивината му намалява желанието за сладки храни, но за сметка на това ни осигурява хормона на щастието.

Гответе си по-често

Един от най-добрите съвети за дългосрочно отслабване е да си готвите по-често. Включете повече зеленчуци и подправки. Нека ястията ви изглеждат свежо, цветно и апетитно. А ако тренирате редовно, обърнете повече внимание на витамините от група В, както и на микроелементите – желязо, калций, магнезий, калий. Растителните и животинските протеини също трябва да присъстват в менюто, тъй като засилват метаболизма.

Здравословни мазнини

Мазнините поддържат хормоналния баланс. Здравословните от тях ще открием в зехтина, бадемовото масло, орехите, лененото масло и рибите като скумрия, сьомга, тон и херинга. Мазнините, които получаваме, от колбасите, тлъстите меса, мазните сирена и сладкишите трябва да бъдат силно ограничени.

Много вода

Консумирането на повече вода и то независимо от сезона, ще намали килограмите ни неусетно. Правилното й разпределение през деня със сигурност ще потисне апетита, а и ще засили обмяната на веществата.

пийте вода

Хранете се интуитивно

Не се вслушвайте в съветите на диетолозите за три хранения, ако обичате да си хапвате малки порции пет пъти дневно. Това няма да ви навреди. Най-важното е да ядете, когато наистина сте гладни.

Спортувайте редовно

Силовите тренировки са чудесен начин за стимулиране на метаболизма и изгаряне на повече калории. Истината е, че може да си позволите повече храна, ако тренирате редовно. Физическата активност ще ви помогне на задържите килограмите, дори при по-калорична диета.

повече движение

Увеличете движението

Използвайте всяка възможност да се движите – карайте по-рядко колата, не използвайте асансьора, правете повече движения, докато чистите, карайте колело. Дори да не ви се върви пеша, помислете как всяко движение изгаря калории.

Спете повече

Продължителността на съня играе съществена роля в процеса на отслабване. И обратно – недоспиването често води до преяждане. Ако сутрин се събуждате отпочинали и свежи, няма да имате нужда от калорична закуска.

повече сън

Изхвърлете кантара

Ежедневното теглене на кантара може да бъде обезкуражаващо. Поне в началото избягвайте да го правите. Помислете за това как ставате сутрин и първото нещо е да се премерите на кантара, а след това цял ден сте кисели, защото не отслабвате.

12 часа без храна

Осигурете си интервал от 12 часа, през който да не консумирате никаква храна. Това означава да вечеряте рано, а след това да пиете само вода.

Създайте си добри навици

Създайте си добри хранителни навици и ги следвайте оптимистично. Нека те се превърнат в рутина и начин на живот.