5 неочаквани неща, които съсипват кожата

кое съсипва кожата

Ежедневните грижи за кожата на лицето, като почистване, ексфолиране, подхранване и тонизиране, обикновено се отблагодаряват с добрия й външен вид. Има неща обаче, за които не сме предполагали, че могат да й навредят.

Калъфката за възглавница

Кожата се възстановява и обновява най-силно през нощта, затова не трябва да й пречим със странични фактори. Оказва се, че калъфката на възглавницата може да доведе до кожни раздразнения, ако не се сменя редовно или е от некачествена, изкуствена материя. Препоръчително е да се пере и самата възглавница, защото задържа кожни клетки, акари, бактерии, влага. Проблемната кожа е особено зависима от материята на калъфката за възглавница. Ето защо е препоръчително да се избират естествени, памучни материи.

Клавиатурата и мишката на компютъра

Колко често почиствате клавиатурата и мишката на компютъра, а колко често докосвате лицето си по време на работа с тях? Макар да са ни изключително необходими, те са идеално място за размножаване на бактерии. Чувствителната кожа е особено уязвима към замърсявания, които могат да причинят сърбеж, акне, зачервявания и други досадни кожни неразположения. Решението е редовно почистване на бюрото със спирт и дезифектанти.

Синята светлина от екрана на телевизора

Синята светлина от екрана на телевизора, компютъра, смартфона и таблета състарява преждевременно кожата. И не само това – води до появата на пигментни петна. Специалистите я сравняват по вредност с тази на UV лъчите на слънцето. Въпреки това, няма как да се откажем от технолигиите, които ни улесняват толкова много. Но можем да минимизираме вредите, като нанасяме слънцезащитен крем на лицето и у дома. Протекторите за екрана на компютъра с филтър за синя светлина също са изключително полезни.

Вижте също: Наличието на тези навици ни правят да изглеждаме стари

Редовно пиене със сламка

Коктейлите сякаш имат друг вкус, когато се пият със сламка, нали? Знаем, че е изключително приятно, но редовната употреба на сламка води до появата на бръчки около устата. Освен това, разпечатаните сламки, които ни предлагат по заведенията, надали са най-доброто, което може да направим за здравето си.

Неправилната стойка

Дългите часове, прекарани на компютъра, в неправилна стойка ни кара да навеждаме глава напред. В резултат на това, шийните прешлени намаляват притока на кръв. Това от своя страна води до недостатъчно кислород, от които се нуждае кожата. Ако прибавим и негативното влияние на климатика и застоялия въздух, то рискът от възпалителни процеси се увеличава. Кожата се нуждае от кислород, за да се обновява и възстановява, а неговият недостиг състарява и уврежда тъканите. Решението е да се правят повече почивки, както и бързи упражнения за раздвижване. Редовното проветряване също е от голямо значение, независимо от температурите навън.

Освен на тези фактори от ежедневието, е хубаво да обърнем внимание и на менюто. Храната ни трябва да включва достатъчно омега-3 и омега-6 мастни киселини, за да избегнем сухата и пигментирана кожа.