7 причини за косопад, за които не подозирате

косопад

Намираме за нормално да губим част от косата си през пролетта и есента, но когато косопадът не спира, изпадаме в тревога. Всъщност, има много състояния, при които косата пада повече от обикновено. И те съвсем не се изчерпват със стреса и нездравословното хранене.

Кога говорим за косопад

Ежедневно губим от 50 до 100 косъма и това е съвсем в реда на нещата. Косата преминава през различни фази и през някои от тях има засилен косопад. Първо започва фазата на растеж, след това преходната фаза, фаза на почивка и на сменяне на косата. Така че дори по четката да са останали кичури коса, това все още не е причина за притеснение. Забележете дали расте нова коса и какво е цялостното й състояние.

Причини за косопад, за които не подозирате

Синузит

При синузит косата може да оредява не само на слепоочията, но и да пада на цели кичури. В резултат на това може да получите петна без коса. Като всяка инфекция, засягаща горните дихателни пътища и синузитът се лекува. Има случаи обаче, при които той става хроничен и се проявява основно през зимните месеци. Лечението на косопада е продължителен период и изисква постоянство и търпение.

Възпалени сливици

Хроничното възпаление на сливиците не рядко води до засилен косопад. Дали те да бъдат отстранени, ще прецени наблюдаващият хирург. При всички положения хроничният тонзилит не трябва да се пренебрегва, защото може да доведе до сърдечно-съдови и бъбречни заболявания.

Вижте също: Наличието на тези навици ни правят да изглеждаме стари

Стафилококова инфекция

Стафилококите са бактерии, причиняващи сериозни инфекции. Смята се, че по-застрашени за такава инфекция са хората със занижена имунна защита, с диабет и сърдечно-съдови заболявания. Обикновено се лекува с антибиотици и с отшумяване на инфекцията, косата се възстановява.

причини за косопад

Натрупване на шлаки в организма

Натрупването на токсини в организма също може да се отрази негативно върху косата и дори да предизвика косопад. Косата е особено чувствителна към нездравословното хранене, тютюнопушенето, замърсения въздух и отровите в храната. Добрата новина тук е, че може да противодействате на косопада с детокс. Прочистването на организма дори ще доведе до засилване на растежа.

Менопауза

Една от промените, които настъпват през менопаузата, е отслабване и изтъняване на косата. Виновниците за това са двата хормона – естроген и прогестерон, чието производство намалява. За да подобрите хормоналния баланс, може да приемате подходящи хранителни добавки и фитоестрогени.

Заболявания на щитовидната жлеза

Косопадът може да е симптом на нарушена функция на щитовидната жлеза. Наред с другите автоимунни заболявания, болестните състояния с понижено производство на тиреоидните хормони или засилена функция на щитовидната жлеза често водят до окапване на косата. Когато е назначено правилно лечение с медикаменти и се регулират нивата на хормоните, косопадът отшумява.

Често миене на косата

Ежедневното миене на косата с агресивни шампоани уврежда кожата на главата, а като следствие от това се появява косопадът. За да се избегне това, трябва да избирате меки, щадящи продукти и да подхранвате редовно косата с масла и серуми.