Разпознайте предизвикания от стрес косопад и го спрете

косопад

Стресът е често срещана причина за косопад. Въпреки че в повечето случаи не си даваме сметка, че ежедневието ни е твърде стресиращо, косата първа реагира на това.

Косата променя текстурата и дебелината си през целия ни живот. Но когато тя започне да изтънява и да пада интензивно, е хубаво да открием причините за това състояние.

Нека започнем с това какво представлява нормалния косопад, защото само така ще разберете дали загубата на коса се дължи на стрес.

Косата има своя, собствена структура и за всеки косъм има естествена продължителност на живота. Всъщност всички ние губим около 100 косъма дневно от 100 000, които средно съдържа скалпа ни. Това се дължи на няколко фактора:

  • Средната продължителност на живота на една коса е 4,5 години. След това тя пада и се заменя с нова в рамките на 6 месеца.
  • Използването на преса, маша, силен сешоар и агресивни продукти за коса могат да доведат до косопад.
  • След 30-годишна възраст започваме да губим повече коса, особено мъжете.

И така, кога косата ни пада от стрес?

Стресът и косопадът са тясно свързани. Хубава новина е, че можете да го контролирате, за разлика от генетично обусловената загуба на коса.

Това са трите форми на косопад от стрес:

  • Телоген ефлувиум: При този тип косопад стресът блокира много космени фоликули във фаза на покой. След тази фаза има спад. До 3 месеца засегнатите кичури могат да паднат внезапно. Понякога това не става веднага, поради което не свързвате косопада със стресиращите обстоятелства.
  • Трихотиломания: Изпитвате непреодолима нужда да дърпате косата си в опит да се справите с някакъв проблем. И това се превръща в лош навик.
  • Алопеция ареата: Тук имунната система нанася вреди на космените фоликули, като ги атакува.

Как стресът кара косата да пада?

В периода на значителни промени, на които не можем да повлияем, в тялото ни се активират жлези, които предизвикват секрецията на хормони, които могат да бъдат причина за косопада.

Вижте също: Безплатна терапия за коса

В стресовите периоди също така отслабва кръвообращението, което пречи на доброто усвояване на хранителни вещества. Възможно е да има налице и липса на апетит, както и секреция на андрогенни хормони и тестостерон.

Важно е преди всичко да намалите стреса в ежедневието си, да си осигурите повече релакс и ако трябва да приемате подходящи добавки срещу косопад.