Кои са най-мощните антиоксиданти

за ползата от антиоксиданти

Всеки е чувал за вредното въздействие на свободните радикали, които циркулират в тялото ни и пречат на нормалното развитие на клетките. За да бъдат те неутрализирани, е необходимо да приемаме антиоксиданти под формата на билкови добавки или конкретни храни. По този начин ще предпазим организма си от вредните вещества, виновни за редица болести. Действат и като превенция срещу рак. 

Защо да пием антиоксиданти 

Ползите от техния прием са многобройни – свързват се със свободните радикали и водят до забавянето на окислителните процеси. Някои хора попадат в рисковата група и са много по-податливи на оксидативен стрес. Това са пушачите и възрастните, като и децата нерядко са изложени на сериозен риск от подобни състояния. 

За да поддържаме добро здраве, трябва да започнем прием на антиоксиданти. Днес могат да бъдат открити различни видове добавки с доказано мощно действие – селен, спирулина, CoQ10, CLA, зелен чай, комплекси и др. Повечето от тези продукти са достатъчно силни, че да елиминират успешно вредното влияние на нестабилните молекули, т.е. радикалите. 

За кого са подходящи

Подходящи са за възрастни хора и деца, както и за лица с изострена нужда от подобен вид препарати. Ако често боледувате, предразположени сте към сърдечни и ракови заболявания, зрението ви е отслабено, имате системно физическо натоварване и сте изложени на химикали, то се погрижете за набавянето на суплементи с подходящите антиоксидативни екстракти. 

Какви видове има 

Добре е да сте запознати с различните видове антиоксиданти, за да е изборът ви на подходящ продукт по-лесен, но най-вече – информиран. Ето в какви варианти ще ги откриете: 

Мощни антиоксиданти
  • минерални вещества и витамини – първите не се синтезират самостоятелно от нашето тяло и е нужно да си ги набавим допълнително. Това са калцият, манганът, селенът и др. Витамините на свой ред са мастно- и водоразтворими, като тяхната задача е да защитят мускулите и кръвоносните съдове; 
  • ензими – успешно неутрализират токсичните вещества в организма ни и се наричат още “катализатори”; 
  • биофлавоноиди – предотвратяват образуването на свободни радикали, а в естествено състояние можем да ги открием в червеното вино. 

Всеки е полезно да знае, че човешкото тяло произвежда някои антиоксиданти, наречени още “ендогенни”. Онези, които си набавяме от външни източници, се наричат “екзогенни”, като тях ги приемаме под формата на хранителни добавки или чрез определени храни. 

Кои са естествените им източници 

Антиоксидантите могат да се открият в храни като черния дроб, месото, млечните продукти, цитрусовите плодове, чушките, зелените зеленчуци, черния шоколад, бобовите растения и много още други. За да не се лишаваме от тези ценни вещества, е необходимо да си осигурим разнообразни меню и да не пропускаме ежедневния прием на добавки.