Кога се приемат хранителни добавки

прием на хранителни добавки

В забързаното си ежедневие все по рядко имаме възможността да приемаме всички полезни вещества, от които организмът ни се нуждае. Точно затова е добре да му помагаме да си ги доставя чрез натурални хранителни добавки. Особено важно е и за хората, които ходят на фитнес или друг вид спортни занимания. Те са вашият верен съюзник в поддържането на тялото ви в оптимална здравословна физическа и психическа форма. Важно е обаче да знаете и как точно да ги пиете, за да бъдат максимално ефективни за вас и вашето здраве. Онлайн магазин Now Foods ще ви помогнат с някои съвети и насоки, свързани с хранителните добавки. 

За какво най-често се нуждаем от хранителни добавки 

Now FoodsПри недостиг на едно или повече хранителни вещества, както и при излишъка им, човек може да има сериозни здравословни проблеми. За да се изключат подобни състояния, комбинацията от витамини трябва да бъде правилна и балансирана. Някои добавки се пият преди или след тренировка, а други непосредствено преди или след хранене.
Нека разгледаме основните причини, поради които се налага приемът им:

  • Възстановяване на мускулна маса – този тип хранителни добавки е добре да се приемат веднага след вашата физическа активност;
  • Отслабване – има разнообразен избор на билкови хранителни добавки, които да използвате, ако имате нужда да се отървете от килограмите, които са ви в повече. Тях е добре да приемате преди хранене, защото едно от действията на таблетките е намаляването на вашия апетит, което ще ви помогне освен да повишите метаболизма си, а и да хапвате значително по-малко;
  • Подсилване на ставите – особено при тежки силови упражнения е много важно да доставяте на ставите си необходимите витамини, за да бъдат винаги здрави и да издържат на темпото ви на трениране.

С правилната комбинация ефектът от приема на витамини ще бъде по-мощен, отколкото ако приемате всеки компонент поотделно.

Какви храни нарушават усвояването на витамини и минерали 

Някои храни наистина нарушават правилното приемане на нужните полезни вещества, които добавяме допълнително към менюто си или провокират тяхната загуба. Това са напитки с кофеин, като кафе, черен и зелен чай, и също така млякото и млечни продукти. По възможност е добре да се опитате да избягвате използването на тези продукти или поне да намалите количеството им. Като минимум не трябва да комбинирате употребата им с приема на витамини и минерали. За да се усвоят изцяло полезните вещества от организма, е нужно да изчакате между 4 и 6 часа.

Също така много от веществата, от които се нуждаем, се набавят чрез полезни бактерии, които живеят в червата. А за оптимално усвояване на влизащите в организма витамини и минерали е необходима здрава микрофлора. Ако заложите на месо, яйца и млечни продукти, тогава повечето от полезните бактерии ще заменят гнилостните такива.