Този зимен плод забавя появата на бръчки и стимулира производството на колаген

мандарини за кожата

Беритбата на мандарини продължава от септември до януари. Обичаме да ги хапваме през зимните месеци и това не е случайно. Силата на този иначе малък по размери плод е в голямото количество витамин С, който съдържа.

Мандарините са вкусни и при директна консумация, и като фреш. Те имат свеж и приятен вкус, който ободрява. Носят и редица ползи за здравето и красотата ни. Вкусът им също така се харесва и на децата, което ги прави идеалната зимна закуска за тях между храненията.

Защо да хапвате мандарини всеки ден през студените месеци?

Мандарините са пълни с антиоксиданти и витамин С, които пък са важни за имунната система. Те също така помагат в борбата с коварните болести, подобряват здравето на мозъка, кожата и сърцето.

Хранителната им стойност е голяма, въпреки малкия размер. Те съдържат и 85% вода, на което се дължи чистия им, свеж вкус.

От една мандарина можете да получите 2 гр фибри, 26% витамин С на дневна база, витамин А 3% и калий 3%. Тъй като нямат мазнини, са особено подходящи за хората на диета.

Мандарините са отличен източник на бета-криптоксантин, който се превръща във витамин А, както и на калий и витамини от група В: В1, В6 и В9.

1-2 малки мандарини на ден са напълно достатъчни, за да се възползвате от благоприятното им действие върху здравето и красотата ви. Антиоксидантите им не само намаляват риска от развитие на хронични заболявания, но стимулират колагеновия синтез.

мандарини

Както знаем, колагенът придава структура, здравина и устойчивост на съединителната тъкан, включително кожата. Голямото количество на витамин С помага за стимулиране на производството му, което пък намалява признаците на стареене като бръчките.

Мандарините също така действат добре при пъпки и акне и спомагат за поддържане на красива и чиста кожа.

Използвайте големия потенциал на мандарините, като ги включите активно в зимното си меню. Също така можете да ги използвате за външна употреба под формата на пилинг и маски за лице.